Djelem, Djelem: Divadelní hra o migraci Romů do Velké Británie z pera Ilony Ferkové

14. červen 2022

Autentický příběh shrnující zážitky několika rokycankých žen z migrace do Británie vyvolává rozporuplnou směsici emocí. Smutek, radost, veselí a humor. Takové je Djelem, Djelem.

V polovině minulého roku vzniklo unikátní romské, amatérské divadlo Trajo. Navazuje na podobné divadlo, které krátce působilo v 60. letech minulého století v Rokycanech. Za jeho vznikem tehdy i dnes stojí přední romská spisovatelka Ilona Ferková, která je i spoluautorkou divadelní hry Djelem, Djelem.

Čtěte také

Scénáře a režie se ujala Kateřina Volánková. Shromáždit jednotlivé zážitky Romů a vytvořit unikátní příběh i způsob vyprávění jí zabralo několik měsíců.

„Šlo o nápad Ilony Ferkové, která chtěla založit v Rokycanech divadlo. Konzultovala ho s ředitelkou Slova 21 Jelenou Silajdžić, která následně hledala někoho, kdo by se ujal režie a došla ke mě. A já jsem to ráda přijala.”

„Věděla jsem, že pracuji s lidmi, kteří divadlo nikdy nedělali a kteří se poprvé postaví na jeviště. Neměla jsem dopředu jasnou představu o tom, kdo co bude hrát. Hodně proto vycházíme z nich, reagujeme na zkoušky, i text se proměňoval, aby jim šel lépe do pusy.”

Spolupráci s amatérským divadelním souborem si nemůže vynachválit:

„Většina z nich to v sobě alespoň trochu má. Divadelní přemýšlení jim je blízké. Na to, že jsou poprvé na jevišti, jsem nadšená.”

Do projektu se zapojil i sólista Divadla J. K. Tyla v Plzni Miro Bartoš, který učil romské herce pěvecké technice, anebo jak se správně pohybovat po jevišti.

„V projektu Djelem, Djelem jsem jako asistent režie. Oni sami se mnou hudbu nekonzultovali, to spíš já se snažil, aby tu svoji pěveckou techniku vylepšili – lépe drželi tělo, lépe zpívali. Katka zná lepší mluvení, to jsme také speciálně procvičovali. Já se zaměřoval na lepší propojení herectví s hudbou.”

Romská spisovatelka Ilona Ferková na festivalu Khamoro 2017

O své pocity se podělila i hlavní přestavitelka Ilona Ferková, kterou jsme zastihli bezprostředně po premiéře hry v divadle D21:

„Abych pravdu řekla, bylo to úžasné. Opravdu jsem nečekala, že se lidé budou smát, brečet a že se nakonec dočkám standing ovations. To přece mají jenom profíci a já jsem amatér!”

Premiérou na světovém romském festivalu Khamoro hra nekončí. Podle Volánkové se divadelní hra Djelem, Djelem od září představí i v jiných českých městech.

„Přes léto jsou divadelní prázdniny, nicméně doufáme, že od září to rozjedeme. Plánujeme hrát nejméně dvakrát měsíčně různě po republice.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související