Divoká prasata na Rychnovsku mají na svědomí velké škody

27. květen 2013

Myslivci na Rychnovsku se shodují, že divokých prasat je několikanásobně víc, než by mělo být. Jejich přemnožení způsobuje vysoké škody místním zemědělcům.

Od Skořenic po Zdelov v okolí Kostelce nad Orlicí by byl ideální počet divočáků do osmdesáti. Odhadem, podle slovených kusů, je jich tam ale kolem 300.

„Prase migruje, takže si myslím, že ty počty jsou jenom nahrubo,“ říká myslivec František Brandejs z Kostelecké Lhoty.

I kdyby byl skutečný počet černé zvěře nižší, jisté je, že hlavně zemědělcům velmi škodí.

„Zdaleka ne jenom na kukuřici, o které se mluví, ale také na obilninách. A u nás ve velké míře i na trvalých travních porostech, protože kromě energie potřebují taky bílkoviny a tudíž vyrývají a shánějí žížaly, myši a tak dále,“ konstatuje Zbyněk Myšák, ředitel jedné z největších zemědělských společností na Kostelecku.

Škody po divočácích v loňském roce odhaduje na 300 až 400 tisíc korun. Největší problém vidí, stejně jako myslivci, ve špatné legislativě.

„Největším problémem u nás jsou ochranná pásma v sousedství dvou honiteb, kdy na jednu i druhou stranu 200 metrů se nedá lovit,“ popisuje Myšák.

Podle informací Ministerstva zemědělství by se řešení tohoto problému mohlo dostat do některé příští novely zákona o myslivosti.


autoři: KS , Iva Menšíková
Spustit audio