Divadlo na dálku? V Novém Městě nad Metují bojují za přežití kultury všemi dostupnými prostředky

24. leden 2021

Když nemůže divák za kulturou, musí kultura za divákem. Tímto heslem se řídí lidé v Novém Městě nad Metují, kteří se v době pandemie koronaviru snaží zachránit místní kulturu. Jedním ze spolků, který se do výzvy kulturního klubu zapojil, jsou například divadelní ochotníci. 

Jsme právě na zkoušce ochotnického divadla. Ta se odehrává na dálku ve dvou plus počítač. Andrea Krákorová a Irena Fišerová zkouší krátkou repliku. O co přesně se jedná?

Čtěte také

„Zkoušíme takové minutové hry. Plné absurdního humoru. Účinkují v nich pořád jen dva nebo tři lidé. A postupně to sdílíme přes sociální sítě, aby si to lidé mohli prohlédnout a poslechnout," vysvětluje Andrea Krákorová.

Zkoušky vždy probíhaly na divadelních prknech. Ovšem teď se mohou improvizovaně konat vlastně kdekoliv.
„Ano, to nás na tom nejvíc baví. Vždy se dá změnit to pozadí. Například jsme hodně překvapeni z toho, jak paní režisérka okamžitě vymyslí nějaké řešení, aby ten rozhovor nebyl jen takový suchý. Takže nás třeba posadila do vany. A nad námi se místo opony spouštěla šňůra se spodním prádlem."

Jaké to je, zkoušet, když tady paní režisérka nesedí a kontakt je jen na dálku?
„Vůbec nám to nevadí. My jsme zvyklí improvizovat úplně všude. Myslím si, že je to docela dobrá nová zkušenost, která funguje docela pěkně. Někdy samozřejmě musíme s tím počítačem trošku manipulovat, aby ty záběry byly vidět. Je to zábava, užíváme si to."

Kultura v Novém Městě nad Metují se odehrává online

Čtěte také

Ředitel Městského klubu Zdeněk Krákora má zdejší kulturu pod palcem. Co všechno se na internetu děje?
„Určitě nejen online, ale naše iniciativa Nenechme kulturu padnout se soustředí na to, co můžeme divákům nabídnout v této podivné době. Protože pod nás, tedy Městský klub, spadá jak Novoměstská filharmonie, tak sbor Kácov i divadelní ochotníci. Takže se opravdu snažíme vymýšlet cokoliv, co můžeme divákovi nabídnout."

„Takže to nejsou jen online hry, ale snažíme se lidi dostat i do offline prostředí, to znamená do přírody. Budou se teď nahrávat pověsti, které si člověk například nahraje do telefonu a může se vypravit na dané místo a tam si pustit onu pověst."

Lidé se s novoměstskou kulturou mohou setkat na sociálních sítích nebo na webových stránkách zdejšího Městského klubu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka