Divadelním festivalem Poláčkovo léto si Rychnov nad Kněžnou připomíná slavného rodáka

25. červen 2019 09:21

Až do 4. července si návštěvníci Rychnova nad Kněžnou mohou užít divadelní i hudební program festivalu Poláčkovo léto. Ten se v rodišti slavného spisovatele koná letos už po šestadvacáté. Co nabídne? 

26. ročník Poláčkova léta bude hned na několika místech ve městě patřit komediím, většinou v podání profesionálních souborů z celé České republiky.

Víte, že Karel Poláček byl vášnivý mariášník?

Karty - postupka

A že dokonce kvůli kartám propásnul životního sólokapra?

Stojíme v zámecké jízdárně, kde se odehraje největší část divadelních představení.

„Potom máme ještě Podorlický pivovar, kde se uskuteční také jedno představení. A dalším místem je letovisko Studánka," říká Kamil Dvorný, ředitel festivalu Poláčkovo léto.

Co všechno musí být připraveno, než se začne hrát?
„Naše technika dostává takzvané stage plány, kde je podrobně napsáno, co bude potřebovat zvukař, co bude potřebovat osvětlovač a co bude potřebovat stavba. To se připraví a s nimi se to koordinuje a funguje to."

Až do 4. července si návštěvníci Rychnova nad Kněžnou mohou užít divadelní i hudební program festivalu Poláčkovo léto

Kromě Poláčkových Mužů v ofsajdu, kteří festival zahájili, na diváky čekají další komediální i hudební tituly.
„Lakomec s Bolkem Polívkou, to je Městské divadlo Brno. Pak máme další divadlo z Brna z názvem Radost. Čeká nás mostecké divadlo, Východočeské divadlo Pardubice a ještě další a další."

Podle jakého klíče jsou představení vybírána?

Rychnovem po stopách Petra Bajzy a lumpáren kluků, kteří spolu mluvili. Bylo nás pět Karla Poláčka

Farářka Mgr. Alena Naimanová v Rychnově nad Kněžnou u sochy kluků z Poláčkova románu Bylo nás pět

Palackého ulice, Bajzův koloniál a další místa Rychnova nad Kněžnou v románu Bylo nás pět. Éda Kemplink, Antonín Bejval, Čeněk Jirsák, Zilvar z chudobince a Petr Bajza, pět kluků “kteří spolu mluvili” ve slavném románě Karla Poláčka Bylo nás pět byli skuteční. A prováděli ty své lumpárny v Rychnově nad Kněžnou. Dodnes jsou tam po nich stopy. 

„Snažíme se, aby představení byla co nejzajímavější a nejkvalitnější. Ale není to jen o divadle. Součástí Poláčkova léta jsou i koncerty. Každý rok je jeden hlavní koncert, letos to jsou Cigánski Diabli s hostem Jaroslavem Svěceným. A potom jsou připraveny v kostelích v zámku, další menší koncerty různých těles," vysvětluje Kamil Dvorný.

Šéf festivalové techniky Arnošt Janěk je u Poláčkova léta od jeho začátku. A může proto srovnávat přípravu před více než čtvrtstoletím a dnes.
„Myslím si, že v posledních několika letech se to spíš zjednodušuje. Díky vývoji v technice a tomu, co sem můžeme dovést. Protože začátky byly velmi pionýrské. A já se nejvíc těším na zdejší diváky. Protože mne fascinuje, že každý rok přijdou s rozzářenýma očima a sledují ta představení a baví se jimi."

Poláčkovo léto - oficiální web divadelního festivalu. Podrobnosti a informace.

Poláčkovo léto potrvá až do 4. července.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související