Divadelní projekt Dajori vypráví generační příběh čtyř žen

9. červen 2022

Česká premiéra autorského divadelního projektu herečky Pavlíny Matiové Dajori, který vznikl za podpory organizace Ara Art, je monodramatem mapující příběhy a témata romských žen na pozadí historických milníků 20. století. Projekt měl světovou premiéru v Budapešti. Českému publiku se představil tento týden během festivalu Khamoro.

„Jde o divadelní projekt, o kterém jsme se s Davidem Tišerem a Lízou Urbanovou bavili už před několika lety a konečně se nám podařilo dát ho dohromady. Jsem ráda, že jsme mohli spolupracovat s autorkami.”

„Použili jsme příběhy Tery Fabiánové, Evy Danišové, Ilony Ferkové a Kateřiny Židové. Jsem ráda, že jsme si je od nich mohli půjčit a předvést je divákům.”

Příběh čtyř po sobě jdoucích generací romských žen, který odráží život Romů v romské osadě během 2. světové války nebo v hluboké totalitě, inspiroval tvůrce už před lety. Teprve letos se  podařilo propůjčit mu finální podobu.

„Představení začíná příběhem 'Jak jsem chodila do školy' od Tery Fabiánové, romské spisovatelky, vypravěčky. Následuje příběh Ilony Ferkové z Paměti národa. Paní Ferková je známá romská spisovatelka z Rokycan. Další příběh je od další spisovatelky Evy Danišové a po něm následuje autentický příběh Kateřiny Židové, maminky známého kytaristy Tibora Židy.”

Hrát čtyři generace žen nebylo pro Pavlínu Matiovou zpočátku snadné. Pomohlo jí, že se na tvorbě scénáře sama podílela.

„Hrát příběh čtyř žen v jedné osobě není úplně jednoduché. Jelikož ale jde o moji srdcovou záležitost, učil se mi text sám. Zejména i proto, že jsem byla u tvorby textů. Stejně jako každou věc, kterou na divadle dělám, učila jsem se to ráda.”

Představení je plné dojemných, citlivých a mnohdy také krutých scén.

„Zrovna dnes jsem hrála s těžkým srdcem. V hledišti totiž seděly, kterých se příběh týkal. Snažila jsem se na ně nedívat, ale nedalo mi to občas se jedním okem na ně nepodívat. Obzvláště těžce se mi hrála poslední scéna, kde čtu dopis svému milému a mluvím o mamince. Hodně jsme to řešili s Davidem Tišerem, který to režíroval, protože jsem se u čtení dopisu vždycky rozbrečela.“

Premiérou na festivalu Khamoro hra nekončí. Do konce divadelní sezóny se monodrama představí i v jiných českých městech.

„V Plzni hrajeme 7. července. V nové divadelní sezóně máme v plánu brněnskou premiéru v divadle Husa na provázku.“

autor: Rena Horvátová
Spustit audio