Dítě a pes aneb Jak předejít útoku psa a případně jak se v nebezpečné situaci chovat

16. červenec 2021

Setkání dítěte se psem, který zareaguje agresivně, nepředvídatelně, může mít následky na celý život. Kromě jednoho konkrétního případu vám také řekneme, co v dané situaci dělat a jak jí předejít.

Představte si, že si zajdete se svým malým dítětem do restaurace se zahrádkou a dětským hřištěm. A pak to vaše dítě přiběhne s křikem, pláčem a se zkrvaveným obličejem, protože ho pokousal u hřiště uvázaný pes, který neměl náhubek.

Ponechme teď stranou, co byla majitelka psa zač a jak na vzniklou situaci reagovala. Pojďme si říci, jak podobné situaci pokud možno předejít.

„Bylo by dobré, aby i rodiče své ratolesti poučili, aby nesahaly na žádného cizího psa. Ať je to v restauraci na zahrádce nebo za plotem, kde psi volně pobíhají a děti si je chtějí pohladit, protože zkušenosti z domu mají hezké a pozitivní. Ne každý pes je vychovaný, může reagovat agresivně a může dojít k nějaké smutné události,“ varuje policejní mluvčí Eva Michalíková.

Neotáčet se zády

Nikdy nevíme, jak pes zareaguje. „Může být sebevíce vychovaný, ale to dítě může nějakým způsobem udělat pohyb, že se pes zalekne a může pokousat,“ připomíná mluvčí.

V případě, že chce pes zaútočit a není jiná možnost, je třeba se schovat na místo, na které nedosáhne. Také doporučujeme, aby se člověk nebo dítě nikdy neotáčelo k psovi zády. Nejlepší je si kleknout, stočit hlavu do klubíčka a ukrýt si rukama krk a hlavu,“ radí Michalíková.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související