Díry a výmoly už nebudou „ozdobou“ Žacléře. Silničáři konečně začali s opravou hlavního tahu

10. červen 2019 12:26

Výmoly a díry v silnici, která vede Žacléřem budou minulostí. Těžká technika a silničáři dorazili do podhorského města a začali s opravou hlavního tahu. Omezení čeká řidiče i obyvatele. Práce mají trvat dva roky. 

Šárka Popelková s dvouletým synem stojí u silnice a pozorují frézu při práci. Nevadí jim hluk, ani prach. Po opravě silnice volali místní lidé dlouhé roky.
„Čekali jsme hodně dlouho. Sama si myslím, že by bylo lepší nejdříve opravit úsek Trutnov - Babí, protože tam už to začíná být velice nebezpečné. Ale pro mne, jako pro maminku, je bezpečnost ve městě samozřejmě na prvním místě. Už aby tady byla ta nová silnice hotová."

V jedno velké staveniště se na jaře promění úsek silnice od Prkenného Dolu až na konec Žacléře

Silničáři provizorně opravují výmoly u Týna nad Vltavou

Díry v asfaltu, rozdrolené krajnice. Tak vypadá hlavní silnice procházející Žacléřem. Na jaře by se konečně měla dočkat opravy. Vedení města hledá možnosti objízdných tras a připravuje řidiče i tamní obyvatele na komplikace, které s sebou oprava přinese. 

Dodává, že po staré silnice už se téměř nedalo jezdit.
„To byl opravdu už samý výmol. Zničili jsme na nich také své auto. Neustále se něco opravovalo. Divím se, že si tady někdo neutrhl nápravu."

Za pravdu jí dává i řidič Lukáš.
„To byly opravdu neskutečné výmoly, když se tam jelo."

„Tady po Žacléři už potom kolovalo tolik zpráv, že nová silnice bude, začne se stavět v tom či onom termínu. Tak jsem od místních už slyšel, že dokud tady nebudou stroje, tak neuvěří, že nějaká nová silnice vůbec bude," říká starosta Aleš Vaníček ze sdružení Náš Žacléř.

Na projektu opravy toho tahu se začalo už v roce 2008, jenže práce se neustále odkládali. Teď konečně začali silničáři frézovat.
„Pod asfaltem by měly být kostky. Ty přijdou vybrat, upraví se podklad, dojde k rozebrání obrub, ty se potom znovu vrátí a usadí. Upraví se podloží. A skončí to pokládkou finálních vrstev asfaltu."

Objížďka Žacléře bude komplikovaná

Rýchorské náměstí v Žacléři získá úplně novou podobu. Teď ale počítejte s dopravním omezením

V Žacléři opravuji náměstí

Žacléř na Trutnovsku bude mít opravené náměstí. V těchto dnech tam silničáři předělávají opěrnou zeď, další práce budou následovat a náměstí získá novou podobu. Podle nezávislé místostarostky Evy Rennerové by částka za kompletní obnovu neměla přesáhnout 10 milionů korun. 

Silničáři do konce letošního roku opraví úsek od náměstí k nádraží. Objížďka bude podle Aleše Vaníčka trochu komplikovaná.
„Úsek od policie k porcelánce není objízdný v rámci města. Prostě tam je město natolik úzké, že nemáme objízdnou trasu. Takže se bude jezdit přes Lampertice a Křenov. Což je nějakých 12 či 14 kilometrů."

V příštím roce se bude pokračovat s opravou úseku od Prkenného dolu na náměstí a od nádraží až do Královce.

„Myslím, že se to dotkne úplně každého člověka v Žacléři. V souvislosti s dopravou, za nákupy, při cestě za lékařem, nebo na poštu. Každý k oné hlavní silnici musí," dodává Aleš Vaníček.

Práce by měly skončit na podzim příštího roku.

Spustit audio

Související