Díky zácpě na dálnici natočil písničkář Michal Horák video, které už vidělo před 600 tisíc lidí

22. září 2021

Písničkář Michal Horák je sympatický, milý a vtipný kluk z Vysoké nad Labem, který v těchto dnech vydává svoji novou desku, už druhou v pořadí. 

Čtěte také

Jak se máš?
Mám se dobře. Předevčírem jsem si slavnostně navolil rozvrhy do školy, takže si teď zařizuji celý příští půlrok života v kombinaci s koncerty a se školou. Tedy mám se moc krásně.

Studuješ vysokou školu pedagogickou, tedy z tebe bude učitel?
Budoucí učitel dokonce už jsem, ale jestli se k tomu dostanu, to je další věc.

Jak sis užil léto a koncerty?
Je to o dost lepší, co se koncertů i všeho ostatního týče. Směle doufám, že to tak i zůstane. Aspoň z většiny.

To si přejeme určitě všichni. Viděl jsem video, že jste zpívali i v koloně na dálnici mezi auty.
Vůbec jsem nechápal, co se stalo. Člověk se vždy snaží napsat písničku s klipem, aby se z toho stal virál. A pak se stane, co vůbec nezamýšlí. Mám ještě kapelu, jmenuje se Pavouk čichal salám a jeli jsme hrát kamarádovi do Ostravy. A zůstali jsme asi dvě hodiny stát na dálnici. Kluky napadlo, že vezmeme nástroje a prostě půjdeme zahrát lidem, co tam budou. Nějaká paní nám to natočila, dal jsem to jen tak z legrace na Facebook a mělo to asi během dvou dnů na půl milionu zhlédnutí, prostě úplně totální úlet. Tak si říkám, že to člověk vždy těžko odhadne.

Písničkář Michal Horák
Píšu písničky o věcech, co mě baví a hraju na kytaru, klavír, foukačku anebo třeba na heligonku po pradědovi. Lítám ze stylu do stylu, ale myslím, že to je všechno hlavně folk. V nejlepších letech jsem vyhrál několik talentových soutěží (např. Czechtalent, Česko Zpívá, Folkový Kvítek) a od čtrnácti let jsem předskokanil, kde se dalo, např. Tomáši Klusovi, Chinaski, anebo Pokáčovi na turné.

Díky koloně na dálnice máte úspěšný klip!
Já jsem za to zpětně moc rád.

Pavouk čichal salám? Tak se jmenuje tvá kapela?
Ještě vystupuji často s houslistou, se kterým právě hrajeme i v této kapele. Jsme v první řadě prostě kamarádi, co spolu chodili jamovat do hospody. Pak jsme vystoupili v Hradci Králové na divadelním festivalu na náměstí a od té doby si nás lidé různě zvou. Jestli jsme měli za tu dobu, co spolu hrajeme, jednu nebo dvě zkoušky, na kterých jsme vůbec nic nenacvičili. Myslím si, že hrajeme skvěle, ale nejsme vůbec disciplinovaní.

Alba se většinou pojmenovávají podle nějakého hitu. Ale nějak mi to nesedlo, takže je to Michalbum. Spojení slov Michal a album.
Michal Horák, písničkář

Vydal jsi nové album, tak si ho představíme? Určitě jsi Michale opět autorem muziky i textů. Zachycuješ věci ze života, jako když například na rande přijde holka s maminkou. To se ti někdy stalo?
To se mi naštěstí nestalo, ale přišlo mi to jako vtipná představa, která se mi hodila do písničky.

Čtěte také

Rande, tak se jmenuje tahle písnička. Jak se jmenuje album?
Album se jmenuje Michalbum. Mám pocit, jestli to snad nevymyslel Voxel. My jsme spolu někde byli, když se vymýšlel název prvního alba. A tohle nám přišlo úžasně pitomé. Nakonec první album dostalo název Michalovo cédéčko, což je ještě stupidnější. Alba se většinou pojmenovávají podle nějakého hitu, co na něm je. Ale nějak mi to nesedlo podle určité písničky, protože jsem si říkal, pojmenovat album třeba Rande, to je blbost. takže Michalbum. Prostě spojení slov Michal a album.

17. října pokřtíte nové cédéčko a pak určitě bude i turné. Budou i dva koncerty tady v Hradci Králové.
Budu moc rád, kdyby se někdo stavil 14. nebo 15. října v hradeckém AC klubu. A jinak co se celého turné týče, tak je to úplně všude možně. Koncerty opravdu hrajeme od Opavy až po Plzeň, dokonce i v Bratislavě. Tedy v zahraničí.

Jakub Schmidt a Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s písničkářem Michalem Horákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související