Díky mírné zimě stavbaři pokračují podle plánu na přestavbě autobusového terminálu v Nové Pace

9. leden 2020 10:09

Stavbaři v Nové Pace zatím kvůli počasí nemuseli na dlouho přerušit práce na přestavbě autobusového terminálu. Současné teploty jim dovolují pokračovat podle plánu. U terminálu, který má být hotový letos v říjnu, vyrostou i nová parkovací místa. Celkové náklady na přestavbu nádraží se mají pohybovat kolem 78 milionů korun. Co vše už je hotovo a jak to aktuálně na staveništi vypadá?

Čtěte také

S vedoucím stavby Pavlem Koudelkou stojíme na staveništi u nově vyrůstající budovy.
„Základová konstrukce objektu je založena na pilotech. Mezi tím jsou základové pasy a tady nám vyrůstají svislé, železobetonové konstrukce hlavní budovy."

Uvnitř najdou cestující sociální zařízení, čekárnu, pokladny a občerstvení. Díky teplotám kolem bodu mrazu mohou dělníci stále pracovat.
„Snažíme se dělat na těch zemních pracích. Komunikace a profily budeme chystat."

Betonářské práce počasí omezilo jen na pár dní

„Vzhledem k tomu, že norma nám říká, že betonářské práce můžeme provádět do plus pěti stupňů Celsia a potom už musíme dělat určitá opatření, tak si ty teploty hlídáme a pokud klesnou, tak samozřejmě nebetonujeme. Teď izolujeme. Je tady další konstrukce, kterou je třeba podizolovat a budou se bednit další stěny," vysvětluje Pavel Koudelka.

Díky mírné zimě stavbaři pokračují podle plánu na přestavbě autobusového terminálu v Nové Pace

Práce jsou podle starosty Josefa Cogana ze sdružení Sportovci pro Novou Paku podle plánu.

Čtěte také

Zatím se neobjevily žádné velké komplikace. Vše bude záležet na vývoji počasí.
„Betonují se základy, tam je takové speciální založení na pilotech. Teď se pokračuje dál v těchto činnostech. Otázkou je, kdy dojde k omezení kvůli zimě."

Město také v rámci přestavby dopravního terminálu počítá s navýšením parkovacích míst.
„Celkově bude asi 40 parkovacích míst navíc. A máme vytipovanou další plochu, kde bychom chtěli udělat ještě dalších 20 parkovacích míst. Takže celkově by se kapacita mohla navýšit až o 60 nových míst. Které tam teď nejsou."

Cestující by měli začít využívat nové autobusové nádraží v Nové Pace letos na podzim v říjnu.

Spustit audio

Související