Díky letošní mírné zimě můžete na některých místech pozorovat první známky blížícího se jara

28. leden 2020 10:13

V okolí Rychnova nad Kněžnou už začínají nakvétat první jarní rostliny. Letos přišlo podle botaniků zmíněné roční období o něco dřív než obvykle. S jedním z nich se proto do přírody vypravila i reportérka Jana Házová, která se chtěla přesvědčit na vlastní oči.

Čtěte také

Vyrazila jsem do přírody s Janem Doležalem, botanikem Muzea Orlických hor a zaměříme se na současnou teplou zimu.
„Teplá zima vzbuzuje otázky především v tom, co to udělá se současnou vegetací. Můžeme pozorovat, že sněhové pokrývky není tolik a tím dochází k omezování zásob podzemní vody."

Míříme přes louku v Rychnově nad Kněžnou k houštině po vykácení, dělalo se tady elektrické vedení.

„Jdeme se podívat na lísky, které by už dokonce mohly kvést. Kvůli teplé zimě začíná pylová nebo alergická sezóna poněkud dříve. Ale lísky většinou už mohou kvést na konci ledna nebo v polovině února. Letos je to ovšem přeci jen trošku posunuté."

Díky letošní mírné zimě můžete na některých místech pozorovat první známky blížícího se jara - jehnědy

Jaké další rostliny vyrašily dřív než obvykle?

„Teď je docela vhodné období, kdy může botanik chodit do terénu především po okrajích polí a hledat vzácné, jednoleté rozrazily. Tady by mohly být na takových narušených místech na louce, kde je trošku rozhrnutý drn a obnažená hlína," vysvětluje Jan Doležal.

Čtěte také

Mezitím jsme došli ke krásné lísce a je vidět, že jehnědy se opravdu již otvírají.

„Jehnědy se začínají prodlužovat a budou potom krásně žluté, plné pylu. Tyto dlouhé jehnědy, to je samčí květenství, kdy z nich pyl vylétá a opyluje samičí květenství. To jsou tyto krásně nalité pupeny. Z nich by měly vylézat drobné červené nitky. A z nich lískové oříšky," dodává Jan Doležal.

První známky jara tedy můžete objevit v přírodě tím, že například objevíte kvetoucí talovín zimní nebo lísku obecnou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související