Digitální detox, úklid a minimalismus. Moderní technologie ovlivňují naše zdraví psychické i fyzické

2. červen 2021

Co si pod pojmy digitální detox, digitální úklid a digitální minimalismus můžeme představit a je vůbec potřeba chránit se před vlivem technologií na lidské zdraví?

Mgr. Tomáš Hamberger hovoří v naší radioporadně na téma: digitální technologie a jejich vliv na naše zdraví.

Tomáš Hamberger ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Tomáš Hamberger

pedagog, lektor, zakladatel projektu Digitální pohotovost 4.0, člen Klubu aktivních ve vzdělávání. V současnosti působí jako poradce náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro oblast digitalizace a inovací a technického vzdělávání a jako poradce předsedy vlády ČR pro oblast školství.

Moderní digitální technologie ovlivňují naše zdraví psychické, ale i fyzické. Hrbíme se, ohybáme; vliv má samozřejmě také světlo a záření. Jaká je prevence a rizikové chování?

Čtěte také

Jak poznáme, že si náš potomek vypěstoval závislost na internetu nebo na počítačových hrách? U spousty dětí je to na hraně, jak tedy využívání technologií regulovat a kde hledat odbornou pomoc?

Kontrolujete každých 15 minut aktualizace na sociálních sítích a mobil neodkládáte, ani když jdete na záchod? Pak zbystřete. Právě vám totiž hrozí zcela nová civilizační choroba - digitální obezita.

O nebezpečích, která vyplývají z obezity klasické, se mluví často a hodně. Obezita digitální, která spočívá v závislosti na moderních informačních technologiích, je naproti tomu fenoménem docela novým - a přitom je téměř stejně nebezpečná jako silná nadváha.

Tomáš Hamberger, odborník na digitální technologie

Selfitida a myšitida. Máme se bát nových nemocí nebo jde pouze o hoax?

Celou radioporadnu s Mgr. Tomášem Hambergerem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související