Diagnostických samotestů je v lékárnách spousta, vyznáte se v nich? Výsledek ale musí potvrdit lékař

28. prosinec 2021

V našich lékárnách je k dispozici volně ke koupi nepřeberné množství nejrůznějších diagnostických testů. Testy plodnosti, těhotenské testy, testy na alkohol a na drogy, testy na cukrovku, CRP testy či v neposlední řadě i Covid-19 antigenní testy a testy na protilátky. Vyznáte se v nich? Poradíme vám. 

PharmDr. Ivana Lánová, zástupkyně lékáren Benu a také členka představenstva České lékárnické komory hovoří v naší radioporadně na téma: diagnostické testy volně dostupné v lékárnách.

Ivana Lánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

PharmDr. Ivana Lánová

vystudovala Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde složila státní rigorózní zkoušky a získala titul doktora farmacie. Má specializaci v oboru lékárenství 1. stupně. Přednáší na vysokých a vyšších odborných školách, přispívá do časopisů. V prvním ročníku soutěže Lékárník roku získala ocenění v kategorii Celoživotní přínos v oboru farmacie.

Překvapilo mne kolik takových diagnostických testů se dá v lékárnách sehnat a na co všechno jsou. K čemu tyto testy slouží, když stejně potom ve většině případů musíme jít k lékaři?
Ano, je to přesně tak. Testy, které jsou k dispozici v lékárnách, jsou určeny pro samotestování. Čili může si je provést každý člověk sám doma v domácí prostředí. Jsou to testy, které nám odhalí určitá onemocnění nebo diagnózu, ale vždy je třeba, aby si pacient nechal potvrdit výsledek laboratorními testy přímo u lékaře.

Čtěte také

Známe teď v poslední době asi nejvíc antigenní testy na covid-19, pak jsou to třeba těhotenské testy nebo tzv. CRP testy, které úplně jednoduše řečeno, ukáží, jestli potřebujeme antibiotika nebo ne?
CRP test nám odhalí nebo ukáže, zda se jedná o onemocnění bakteriálního nebo virového původu. A pokud se jedná o virové onemocnění, tak víme, že na viry antibiotika nepůsobí. Tedy v takovém případě jsou antibiotika úplně zbytečná. Ale pokud zjistíme, že ano, tak stejně musíme lékaři, protože samozřejmě antibiotika si sami nekoupíme.

Existují také testy na onemocnění ledvin, na nedostatek železa, dokonce na nesnášenlivost lepku. Testy na alkohol si pořizují řidiči do auta, zkrátka je jich opravdu mnoho. Dají se testy nějak rozdělit?
Testy jsou určeny, jak už bylo řečeno, k samotestování. Obvykle potřebujeme vzorek buď slin, moči nebo krve. Některé testy se provádí také z ejakulátu nebo i z dechu.

Čtěte také

Takže asi jednoduše najdeme na internetu, jestli nějaký test vůbec existuje.
Ano. Ještě můžeme doplnit ovulační test, test ženské plodnosti či test na menopauzu. Testy na různá alergická onemocnění a také třeba na borelie z klíštěte.

Tady se nabízí otázka, protože se to hodně řeší například u antigenních testů, jaká je spolehlivost tohoto samotestování?
Testy mají opravdu poměrně vysokou spolehlivost, která se pohybují třeba okolo 97 procent. Ale vždy musí mít konečné slovo lékař, který laboratorními testy potvrdí nebo vyvrátí diagnózu.

I v lékárnách provádíme třeba testování na hladinu cukru z kapičky krve. Ačkoliv mají tyto testy také velmi dobrou spolehlivost, tak přesto nemůžeme pacientovi nikdy v lékárně sdělit diagnózu, ale pošleme ho k lékaři s podezřením na vyšší hladinu glukózy v krvi. Aby si u svého lékaře nechal testy ještě udělat.

Čtěte také

Dělá se také prevence Alzheimerovy choroby a podobně. To vypadá jak?
Alzheimerova choroba je o něco složitější, protože tam je zapotřebí zhruba 50 minut na otestování pacienta. Naše lékárny opravdu disponují ve velkých městech přímo Alzheimer konzultačními centry, tady v Hradci Králové je také jedno. Je jich v současné době 10 po celé republice. Pacient se na tato vyšetření může objednat dopředu, ale je třeba mít rezervováno skoro hodinu času.

A na základě testů, které se týkají krátkodobé a dlouhodobé paměti, jsme schopni určit, jestli má pacient nějaké problémy s kognitivními funkcemi. A v tom případě jsme opět domluveni s lékaři, že pacienty můžeme nasměrovat dále k nim. Aby udělali další vyšetření, jako je třeba magnetická rezonance a podobně.

Ivana Lánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s PharmDr. Ivanou Lánovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související