Diabetici a pacienti s vysokým krevním tlakem by měli podstupovat pravidelné prohlídky očního pozadí

22. únor 2021

Jaké jsou novinky v oční medicíně? Která ze základních očních onemocnění už lékaři zvládají běžně léčit a řešit? Jak rychle se situace mění? Třeba z roku na rok?

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA, z Oční kliniky OFTEX v naší radioporadně na téma: výzkum a nové studie pro budoucnost léčby očních onemocnění u diabetiků. 

Onemocnění očního pozadí mohou souviset s vysokým krevním tlakem nebo s cukrovkou. Při častých bolestech hlavy nebo poruchách vidění bychom měli vyhledat očního lékaře a podstoupit vyšetření.

Pomocí oflalmoskopie lékař posuzuje změny na cévách, které provázejí některá onemocnění, například vysoký krevní tlak, aterosklerózu (kornatění tepen) a cukrovku. Dlouhodobě vyšší tlak se nazývá odborně hypertenze.

Oční poradna a MUDr. Vladimír Korda: zákalky na sklivci

žena

Radioporadna - MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA, - zákalky na sklivci - Oční klinika OFTEX - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Tato choroba je velmi zrádná, protože nositele dlouho nemusí omezovat. Po určité době se však může náhle projevit jako mozková mrtvice nebo srdeční infarkt.

Poměrně častým onemocněním sítnice jsou oběhové poruchy, kdy dochází k uzávěru sítnicových cév. Tyto uzávěry vznikají většinou jako důsledek arteriosklerózy, což je degenerativní onemocnění cév, dochází ke zužování cév a k horšímu krevnímu zásobení tkání.

Vznik arteriosklerózy je podporován některými celkovými chorobami jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, porucha metabolismu tuků apod.

Onemocnění sítnice - makulární degenerace

Jedná se o závažné oční onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění a v některých případech až k praktické ztrátě zraku.

Makulární degenerace se projevuje zejména u seniorů, přičemž dochází k postižení tzv. žluté skvrny - centrální části oční sítnice. Nejprve postihuje jen jedno oko, v druhém oku se však onemocnění projeví během několika dalších let.

Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách - suchá a vlhká.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související