Děti by se při velkých mrazech měly zdržovat venku co nejmíň. Mrazivé počasí jim může ublížit

22. leden 2019 10:21

Děti z mateřský škol na Vrchlabsku tráví v těchto dnech víc času v hernách nebo tělocvičnách. Důvodem jsou silné mrazy a omezení pobytu venku. V noci klesají teploty až k -16 stupňům. Vrchlabské městské jesle s dětmi nevychází vůbec. Silné mrazy totiž ohrožují podle pediatrů zdraví dětí. Doporučují, aby děti při teplotách nižších než 10 stupňů pod nulou zdržovaly venku co nejméně. 

VIDEO: Speciální iglú pomáhá lidem bez domova přečkat mrazy. Vyhřívá ho tělesné teplo

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce. Jde o nehořlavý přístřešek, který lidem bez domova pomáhá přežít zimu. Oproti venkovním podmínkám je v něm až o osmnáct stupňů tepleji, člověk si ho vyhřívá vlastním tělem. 

Zatímco běžně děti z hornokalenské mateřské školy vyráží ven kolem půl desáté, teď učitelky sledují teploměr a čekají, až mrazy alespoň trochu poleví.

„Podle hygienických předpisů můžeme chodit s dětmi ven pokud teplota venku neklesne pod mínus 10 stupňů Celsia. Takže když vyleze sluníčko a oteplí se, tak můžeme po desáté hodině, kolem půl jedenácté, vyrazit ven," potvrzuje učitelka Marcela Nosková.

Děti jsou neustále v pohybu, takže se zahřejí a pochopitelně učitelky kontrolují, aby byly pořádně oblečené.

„Musí mít šály a rukavice. Zkoušíme si to i hrou uvnitř, aby to děti zvládaly samotné."

Při velkých mrazech by děti raději vůbec neměly chodit ven (ilustrační foto)

Zatímco mateřské školy omezují a zkracují pobyt dětí venku, vedení vrchlabských městských jeslí v těchto mrazech se svými svěřenci ven nechodí vůbec.

Strážníci v mrazech častěji kontrolují lidi bez domova. Někteří odmítají převoz do ubytoven

03753292_0.jpeg

Jičínští strážníci v těchto mrazivých dnech častěji kontrolují lidi bez domova a to i několikrát denně. Oni ale chtějí ve svých přístřešcích zůstat a odmítají převoz do ubytoven. V Jičíně je podle městské policie 8 stálých bezdomovců, další se různě pohybují po městě nebo se tu zdržují jen krátce. V ubytovně bývá v těchto dnech kolem 6 lidí, přitom kapacita je dvojnásobná.

„Máme roční děti, takže ty chodí ven jen do mínus pěti stupňů, když je větší mráz, tak potom už ne. Starší děti, do těch tří let, ty by mohly jít ven do mínus sedmi stupňů, ale ty malé nikoliv. Ale většinou, když už je tak velký mráz, ven nechodíme," vysvětluje vedoucí jeslí Vlasta Švadlenková.

„Protože chodíme venku pomalu s kočárky, tak ve velkých mrazech opravdu děti strašně rychle prostydnou."

Děti tedy tráví veškerý čas v hernách

„Pod teplotou mínus pět stupňů se doporučuje s kojenci vůbec nechodit ven. Nanejvýš tak přenést do vyhřátého auta. A s většími dětmi už tak kolem mínus osmi stupni také ven nechodit," doporučuje dětská lékařka Jana Kupková.

Při velkých mrazech by děti raději vůbec neměly chodit ven (ilustrační foto)

Dodává, jak mrazivé počasí může dětem ublížit: „Na dýchací cesty to působí negativně a také na kůži. Velké mrazy mohou poškodit dýchací cesty a mohou způsobit zdravotní potíže."

Mrazivé teploty nepoleví podle meteorologů ani v nejbližších dnech.

Spustit audio

Související