Děti jako projektanti. Navrhly podobu odpočinkové zóny Cidlina v Jičíně

29. listopad 2016

Jičín hodlá s projektem Odpočinková zóna Cidlina opět usilovat o získání dotace ve výši 25 milionů korun. Napoprvé se to městu nepodařilo. Hodnotící komise nastínila body, které je potřeba doplnit. Udělat přeložku vedení vysokého napětí, získat do majetku města všechny pozemky v této oblasti a zapojit širokou veřejnost. Město tedy oslovilo čtyři základní školy a děti ztvárnily, jak by si zónu představovaly.

Návrhy žáků jsou k vidění ve vestibulu městského úřadu v provozní době úřadu. Tedy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin a v ostatní dny od 8 do 14 hodin a to až do konce roku.

Čtěte také

„Vzhledem k tomu, že přávě naše škola je nejblíže této oblasti, pojali jsme to jako obrovskou výzvu. Zapojila se celá škola, protpže děti v této lokalitě žijí," vysvětluje řeidtelka základní školy Poděbradova Michala Štálová, důvod, proč se do akce žáci zapojili.

Sešlo se 65 různých výtvorů, jsou tam i modely, těch je asi pět. Zbytek jsou výkresy různých velikostí.Štěpánka Kolcová, projektová manažerka MěÚ Jičín

Stali se z nich na chvíli projektanti a to většinu z nich náramně bavilo, jako například Martinu Havelkou: „My jsme chtěli nějaký parčík s fontánkou, něco pro psy, protože je to za sídlištěm a je tam hodně pejskařů."

Její spolužačka Denisa Hájková, by na tomto místě uvítala zónu s posilovacími stroji: „My jsme třeba chtěli nějakou posilovací zónu, hřiště, lidi se moc nehejbou. Lidi jsou v panelácích a nemají možnost moc kam jít."

Děti ze čtyř základních škol navrhly podobu odpočinkové zóny Cidlina v Jičíně

Fantazie žáků opravdovu zapracovala
Někteří přišli s nápadem vytvořit lanový park, prolézačky, dráhu na in line brusle, autodráhu, maxi hru Člověče nezlob se nebo dokonce třeba i automat na nejrůznější pochutiny.

„Sešlo se nám celkem 65 různých výtvorů, jsou tam i modely, těch je asi pět. Zbytek jsou výkresy různých velikostí. Zajímavě je to vše zpracováno," říká Štěpánka Kolcová projektová manažerka, a dodává, že představitelé města se těmito výtvory určitě nechají inspirovat.

„To vnímám jako skvělou spolupráci s městem, že město reflektuje náměty dětí a občanů," doplňuje ředitelka Michala Štálová a tajně doufá, že se některý návrh žáků stane realitou.

Děti ze čtyř základních škol navrhly podobu odpočinkové zóny Cidlina v Jičíně
Spustit audio