Děti budují vlastními silami ve Dvoře Králové venkovní altánek pro radost klientů LDN

9. červen 2018 10:30

Pacienti Léčebny dlouhodobě nemocných ve Dvoře Králové nad Labem dostanou dárek od dětí ze Základní školy Podharť. Školáci se totiž rozhodli vybudovat hned vedle budovy léčebny odpočinkovou zónu. U její stavby byl s mikrofonem reportér Václav Plecháček.

Učitelka Zdena Červinková je uprostřed areálu královédvorské nemocnice se skupinou žáků, kteří mají v ruce lopaty, hrábě, smetáky. Co tady dělají?

„My tady v rámci projektu Extra třída stavíme altánek pro lidi ze zdejší léčebny dlouhodobě nemocných. Vymyslely to děti. Že by chtěly okolí léčebny zkulturnit. Protože s touto léčebnou máme dlouhodobé vztahy v rámci Základní školy Podharť. Děti sem chodí každý rok v rámci etického projektu na nějaké představení a zpívání. Tak se rozhodly, že jim to tady zkulturní," vysvětluje Zdena Červinková.

Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

Dítě a kladívko (ilustrační foto)

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

Právě se začalo. Je tu plachta na kterou se naváží dřevěná hmota. To znamená, že máte ještě před sebou poměrně dost práce?

„Přesně tak. Je to poprvé, co jsme se tady sešli. Takže před sebou máme tři až pět setkání. S tím, že teď to jsou ty základy. A pak bychom chtěli postavit altánek. Plachta tady bude mezi těmi stromy. Židličky a stolečky. A pak jsme přemýšleli, že bychom sem dali květináče," doplňuje Zdena Červinková.

Kladívko a dřevěné špalíčky (ilustrační foto)

Jedna ze žákyň, Pavlína, držela v ruce lopatu. Čí to byl vlastně nápad? Jak tento projekt vznikl?

„Sešli jsme se ve třídě a tak nějak jsme to všichni vymysleli. Byl to prostě nápad všech. My se do léčebny chodíme se třídou a vždy si s těmi lidmi popovídáme. Takže tady máme přátele," usmívá se Pavlína.

Nové zázemí pro klienty léčebny dlouhodobě nemocných ve Dvoře Králové nad Labem by mohlo být hotové do konce června.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související