Deskové hry, to je zábava, rozvoj myšlení, ale hlavně pohodové setkání s kamarády nebo celou rodinou

11. leden 2023

Dnes si budeme hrát. Přes svátky možná mnozí vytáhli nějaké společenské hry, a řekli si, že by to chtělo hrát častěji a zkusit třeba i nějaké nové hry. Víte, že každý rok vyjde na světě na 4,5 tisíce nových her a jen v České republice jich je na 150? Jak se mezi nimi zorientovat, jak se u hry nepohádat a jak si vybrat tu, která bude bavit celou rodinu?

Čtěte také

O hraní si povídáme se znalcem deskových her Ondřejem Sitařem z královéhradecké herní kavárny District V. v Havlíčkově ulici. Tak řekněte, proč vlastně hrát deskové hry?
Jednoduše je to zábava a současně rozvíjíte i nějaké taktické myšlení. A pro mě to také prakticky znamená potkat se s kamarády nebo s rodinou a zahrát si něco společně. I když samozřejmě existuje i kategorie sólo hráčů, kteří si vyloženě rádi zahrají sami. Dnes už se hry primárně vyvíjejí i tak, aby je bylo možné hrát v jednom hráči.

Podle čeho si vybrat nějakou parádní hru, která bude bavit celou rodinu?
To je hodně složitá otázka, protože věk a zkušenosti s těmi hrami hrají velkou roli. Ideální je si určit, v kolika lidech budeme hrát a jak moc složitou hra chceme. Existují různé webové stránky, kde je uvedena jakási komplexita her nebo pravidla a podle toho můžete trošku odhadnout, jak dlouho třeba hra potrvá nebo jak dlouho je potřeba se ji učit.

Pokud mluvíte s někým, kdo se v hrách vyzná, nikdy neříkejte Člověče, nezlob se, Monopoly a Dostihy. To jsou zakázané pojmy.
Ondřej Sitař, znalec deskových her

Také téma hry je hodně důležité. Je to takový hlavní tahák. U nás v České republice nejčastěji táhne téma fantasy, i když ve světě už to začíná být spíše sci-fi a nebo zvířátka.

Vy jste si zahrál naposledy co, Ondřeji?
Naposledy jsme hrál hry na Silvestra a to úplnou novinku, kterou je možné hrát pouze ve čtyřech hráčích. Je to asymetrická hra Smlouva s ďáblem. Ale nedařilo se mi, hrál jsem za člověka, který odmítl zaprodat svou duši ďáblu. Tím pádem mi to nevyšlo a vyhrál ďábel.

District 5 v Hradci Králové
denní bar se zaměřením na deskové hry, kávu a drinky. Organizuje různé hry, kvízy, turnaje a kulturní akce.

Když budeme chtít hrát hru, aby u toho byla legrace, asi to nebude Člověče, nezlob se. Co doporučíte?
Pokud mluvíte s někým, kdo se v hrách vyzná, určitě nikdy neříkejte Člověče, nezlob se, neříkejte Monopoly a neříkejte Dostihy. To jsou takové, řekněme, zakázané pojmy v dnešní době.

Čtěte také

Samozřejmě máme tady už nějaké moderní klasiky, což jsou třeba Osadníci z Katanu nebo třeba z těch starších třeba Carcassonne . To jsou takové první opravdu moderní hry, které vyšly.

Já jsem přinesl jen na ukázku novější hry, které vyšly koncem minulého roku ještě před Vánoci. A to je už zmíněná Smlouva s ďáblem, což je asymetrická hra pro 4 hráče. Hvězdní kapitáni, což je něco na způsob Star Treku, kde umisťujete své figurky, abyste opravili loď a podnikli nějaké výpravy po vesmíru.

Pak tady mám Galaxy Trucker, což je zase tzv. realtimová hra, kde hráči mají konkrétní čas na to, aby sestavili svoji loď a potom potkávají různé nástrahy ve vesmíru. A poslední hra, kterou jsem přinesl ukázat, je Ztracený ostrov Arnak. Tam si zase hráči si v průběhu hry vylepšují svůj balíček karet tím, že nakupují nějaké nabídky a nové karty. Zároveň má hráč nějaké panáčky, které někam umísťuje a to mu přináší opět nějaké suroviny.

Čtěte také

Ale uvědomujete si, že těm, kteří zůstávají u Člověče, nezlob se, což nesmím zmiňovat, doufám, že se nezlobíte, slova jako asymetrická hra, možná úplně mnoho neřeknou?
Tak samozřejmě slovníček pojmů u deskových her je celkem široký, ale těch základních slov není zase tolik. Asymetrická hra znamená, že ne každý hraje v té hře úplně stejně. Tedy každý má trošku jiná pravidla a jiné herní schopnosti.

Worker placement je také třeba zažitý pojem. Prostě mám pracanty, které někam pošlu, někde něco vyrobí, něco udělají. Deck znamená balíček karet, takže například Deck Building je spojení pro budování balíčku.

Chtěla bych hru, u které nemůžu prohrát. Existuje taková?
Určitě. Řekněme, že existují hry kooperativní, kde nemůžete prohrát proti svému soupeři, ale můžete prohrát proti samotné hře.

Celou herní radioporadnu se znalcem deskových her Ondřejem Sitařem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související