Desítky řidičů pod vlivem drog a policistům docházely botičky. Konec Hip Hop campu v Hradci Králové

21. srpen 2017

Hudební festival Hip Hop camp v Hradci Králové měl v letošním roce nebývale klidný průběh. Přímo ve festivalparku policisté řešili minimum přestupků. O to víc práce měli ale dopravní hlídky - odhalily totiž desítky řidičů pod vlivem drog, nejčastěji šlo o marihuanu a amfetamin, objevil se i kokain. Někteří z nich navíc neměli na zaplacení kauce, jejich auto dostalo botičku a oni museli domů veřejnou dopravou.

„Uděláme test na narkotika. Požil jste nějaká narkotika? Trochu marihuany?" Na dohled od festivalového areálu stojí policejní dodávka a uvnitř sedící David Hlavsa má na starosti testování řidičů na přítomnost drog.

Drtivá většina kontrol byla podle něj pozitivní. „Osm řidičů z deseti bylo pozitivních. Tento přijel pod vlivem kokainu. Tento zase pod vlivem amfetaminu. Doznal požití jedné tablety extáze včera večer."

Kauce 30 000 korun nebo odstavené auto

Vzhledem k tomu, že šlo především o cizince, kteří by se mohli vyhýbat správnímu řízení, policisté po nich požadovali kauci ve výši 30 000 korun. Ti, kteří ji nezaplatili, přišli dočasně o auto. Policisté ho odstavili a nasadili na něj botičku.

Čtěte také

Řidičů pod vlivem drog bylo tolik, že policistům docházely botičky a odstavná parkoviště se plnila auty. Nejčastěji s polskými SPZtkami.

Zatímco na silnicích měli hlídky plné ruce práce, v areálu, kde Hip Hop camp probíhal, zasahovali policisté podle mluvčího královehradeckého oddělení Jana Čížkovského minimálně. „Neřešili jsme žádnou mimořádnou událost. Pouze jednotky případů, co se týká například poškozeného vozidla, nebo narušení občanského soužití. Ale nemuseli jsme uvnitř festivalu nějak vážně zasahovat."


Jedna z událostí přesto za zmínku stojí. To když policisté pátrali po jednom z cizinců. Ten se uhodil do hlavy a záchranáři ho převezli na vyšetření do hradecké fakultní nemocnice. Tam ale muž nezůstal a ještě předtím, než se dozvěděl výsledky, tak odešel.

Lékaři přitom měli podezření na krvácení do mozku a požádali proto o pomoc policii. „My jsme ve spolupráci s hasiči, s polskými kolegy, intenzivně po tomto muži pátrali, vyhlašovali jsme jeho jméno amplionem, nakonec se nám jej podařilo najít. Jeho zdravotní stav nebyl zrovna stoprocentní a proto jsme opět zajistili jeho převoz do nemocničního zařízení."

Jenže cizinec i podruhé z nemocnice utekl a znovu už se ho vypátrat nepodařilo.

Desítky řidičů pod vlivem drog a policistům docházely botičky. Akce na závěr Hip Hop campu v Hradci Králové
autor: baj
Spustit audio