Deratizační firmy mají spoustu práce. Přibyly jim zakázky na dezinfekci prostor kvůli koronaviru

30. listopad 2020 10:05

Úřady, soukromé firmy, ale i zdravotnická zařízení chtějí mít jistotu, že jsou jejich pracovníci i klienti v souvislosti s koronavirem v co největším bezpečí. Na dezinfekci prostor si proto objednávají specializované deratizační firmy. Zatímco dřív jejich pracovníci vyjížděli do míst, kde se přemnožili hlodavci, objevily štěnice nebo velká vosí hnízda, teď přibyly zakázky na dezinfekci prostor kvůli koronaviru.  

Čtěte také

Společnost Batist Medical v Červeném Kostelci vyrábí zdravotnické pomůcky, mimo jiné také roušky. Je večer, v areálu firmy je klid, deratizační firmě ale práce teprve začíná.

Připravuje se roztok k dezinfekci společných prostor a sociálních zařízení.

„Máme připravenu postřikovou jíchu a jsme připraveni začít aplikovat dezinfekční přípravek na všechny povrchy," říká majitelka deratizační firmy Ladislava Šimková.

Deratizační firmy mají spoustu práce. Přibyly jim zakázky na dezinfekci prostor kvůli koronaviru

Zatímco jedna z pracovnic začíná s dezinfekcí šaten, druhá míří do společenské místnosti.
„Nebudeme provádět postřik, ale budeme dezinfikovat trošku jinou metodou. Použijeme UV generátor, tedy přístroj, který vytváří vodní dým, vznikají drobné kapénky ulpívající na površích. Povrch se tím neničí a prakticky se vydezinfikuje celý prostor."

Čtěte také

Batist Medical chce mít jistotu, že jsou zaměstnanci v bezpečí. Říká to výrobní ředitel David Pancner.
„Chceme mít jistotu, že se naši pracovníci nenakazí. Tak chceme zvýšit jejich bezpečnost a nebudou se tady bát."

O dezinfekci přitom nemají zájem jen soukromé společnosti nebo třeba úřady, ale i některá zdravotnická zařízení.

„Hlavní činnost, kterou tam provádíme, tak je pravidelná dezinfekce odběrových míst a také dezinfekce operačních sálů po operacích covid pozitivních pacientů, dále speciální ochranné ohniskové dezinfekce různých oddělení, jako je třeba neurologie nebo ošetření míst, kde se provádí dialýza," vysvětluje Ladislava Šimková.

Deratizační firmy mají spoustu práce. Přibyly jim zakázky na dezinfekci prostor kvůli koronaviru

Běžně přitom právě do nemocnic musí jezdit v noci.
„Práce máme opravdu abnormálně hodně. A nevíme, kdy to skončí."

Dodává majitelka deratizační firmy, která navíc pro akutní případy nákazy koronavirem drží pohotovost. Na telefonu je tak podle svých slov prakticky čtyřiadvacet hodin denně.

Spustit audio

Související