Den otevřených dveří, přenosy, křest dvou knížek i dárky pro posluchače. To je rozhlasový podzim

3. září 2018

Léto je u konce. Jak se říká, všechno krásné jednou končí, není ale důvod, aby to, co přijde, nebylo možná ještě hezčí. Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové to tak určitě bude. Lada Klokočníková, vedoucí programu, nám o tom přišla říct.

Předpokládám, že i ty jsi si léto užila, protože i vedoucí programu si potřebuje někdy odpočinout.
Já si ho ještě užívám. Já si stále říkám: léto tu ještě je, ještě neházejme flintu do žita. Ale už se těšíme na podzim, na ten rozhlasový podzim. Připravili jsme snad dobré vysílání. Doufáme, že se bude posluchačům líbit.

Vysílá Český rozhlas Hradec Králové

Já se přeci jen ještě k prázdninám a k létu vrátím, protože jsme první prázdninový měsíc soutěžili o sekačku a další krásné ceny. A celý srpen jsme jezdili s batohem na zádech a rozdávali dárky těm, kteří nás poslouchají. A budeme v tom pokračovat.
Ano, ten batoh byl poměrně těžký, sama jsem si ho vyzkoušela, když jsme putovali s panem ředitelem v Hronově a okolí a rozdávali dárky. V každém případě bych chtěla jménem Českého rozhlasu všem posluchačům poděkovat. Za velkou přízeň a zájem všech, kteří nám píší. Proto jsme se rozhodli, že tuto akci nenecháme jen na srpen, ale, že v ní budeme pokračovat. Budeme se i nadále s našimi posluchači setkávat. Teď vyměňujeme obsah batohu. Sehnali jsme krásné podzimní zahrádkářské potřeby a bude tam spousta dalších překvapení. Tedy pokud nám napíšete, kde nás posloucháte, tak za vámi přijedeme. A budeme rádi, když to budou třeba i restaurace a firmy, kde nás poslouchá velký kolektiv. Když za vámi přijedeme, natočíme rozhovor, odvysíláme, uděláme i videa. Věříme, že to budou zase příjemná setkání a krásné příběhy.

Posloucháte Český rozhlas Hradec Králové? Přijedeme za vámi s plným batohem dárků!

Zůstaňte naladěni! Přijedeme za vám s plným batohem dárků!

Poslouchejte Český rozhlas Hradec Králové, rádio vašeho kraje! Pokud máte naladěny naše vysílací frekvence a posloucháte náš program, pak to můžete být právě vy, za kým přijedeme a koho odměníme.

Co radiokavárna v Českém rozhlase Hradec Králové v Havlíčkově ulici. Co tam se chystá?
Oficiálně se otvírá už 3. září. Bude to publicista Petr Voldán se svým hostem. Srdečně všechny zveme. Budeme mít velkou radost. Přes prázdniny se v radioklubu pracovalo, vše se předělávalo do nového. Vzali si to na starost dva mladí noví zájemci, tak jsme zvědaví, co připravili. Měly by se tam dokonce hrát i deskové hry a tak dále. Uvidíme, jak to všechno dopadne. Ale Petr Voldán zahájí naše přímé přenosy z radiokavárny a bude mít velmi zajímavého hosta.

Vysílací pracoviště Českého rozhlasu Hradec Králové

Prozradíme to. Bude to Vladimír Remek, náš jediný československý kosmonaut. Který v roce 1978, to jsem se narodil, vystartoval s raketou do vesmíru, na oběžnou dráhu Země. Byl tam něco přes 7 dní, takže bude mít určitě o čem vyprávět.
Tak se přijďte určitě podívat. Petr Voldán u mě byl v těchto dnech a má připraveny na Vladimíra Remka pěkné, takzvané vychytávky. Takže to bude určitě i zábavné povídání, řada překvapení. Přijďte, je to v pondělí 3. září po 18. hodině. A bude to i slavnostní zahájení provozu v naší radiokavárně po prázdninách.

Z oběžné dráhy je vidět, že je Země kulatá a hlavně nádherná, usmívá se Vladimír Remek

Vladimír Remek, první evropský kosmonaut

Další pokračování pondělních talk show Petra Voldána. V pondělí 3. září se vydáme opět živě z radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové na hodně dlouhou cestu doslova kolem světa. První náš i evropský kosmonaut Vladimír Remek na ni ovšem neměl před 40 lety celých osmdesát dní.

V pondělí to bude tedy cestovatelská show Petra Voldána. Potom se také vrací Halina Pawlowská se svým pořadem Na větvi. A pak nás čeká Divadlo v podkroví. To budou pondělní podvečery.
Ano. Musím říci, že prvními hosty Haliny Pawlowské, to je tuším 10. září, budou Alice Bendová a Jan Cina. Opět v Lázních Bělohrad, jak už jsou posluchači zvykli. Už se na to také určitě Halina velmi těší.

A já se těším na pátek, protože to se bude zase po prázdninách vysílat páteční Habaděj živě z radiokavárny.
Na to se těším také já. Zůstali jsme věrni tradici. Protože se cestovatel Leoš Šimánek v létě tady objevil s novou knihou, je to již jeho 24 knížka. Je to již taková tradice, že Český rozhlas Hradec Králové křtí jeho knihy. Pan ředitel Jiří Kánský byl požádán, aby pokřtil novou Leošovu knihu. Budeme křtít knížku Austrálie - země kontrastů. Leoš už napsal knížku Austrálie - křížem krážem, ale to byly cestopisy. Tohle je spíš taková románová podoba jeho vzpomínek. O tom všem budeme mluvit v pátek 7. září.

Cestovatel Leoš Šimánek s manželkou Lenkou v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mně se strašně líbí, jak Leoš Šimánek píše. On vlastně nepíše. Už nám to vyprávěl v radiokavárně, že vždy sezve celou rodinu na chalupu do Orlických hor a tam jim vypráví s manželkou Lenkou. To pak zaznamenává a z toho vznikají jeho knížky.
Ano, paní Lenka mu většinu věcí i přepisuje, on stále píše tužkou. Takže v pátek 7. září po 9. hodině začíná první páteční Habaděj.

Sešli jsme se dnes proto, abychom všechny nalákali a pozvali na rozhlasový podzim.
Když se, Jakube, podíváš přes sklo, tak tam uvidíš Alenu Zárybnickou. Myslím, že bychom ji mohli pozvat sem do vysílání, protože Alena bude také křtít, tentokrát svou knihu.

Dobrý den, Alenko.
Dobrý den. Vy jste mě vyčíhali.

Lada Klokočníková a Zdeněk Novák natáčí Zálety s Alenou Zárybnickou

Alena Zárybnická natáčí pravidelný nedělní pořad Zálety. Jak se bude jmenovat tvá knížka?
Knížka má v podtitulu Blízká setkání rozhlasového druhu. Protože právě blízká setkání s lidmi, se kterými bych se jinak neměla šanci potkat, mi přijdou na tom celém intimním prostředí rozhlasového studia vůbec to nejdůležitější.

Cestovatel Leoš Šimánek bude křtít knihu 7. září. Kdy bude křest tvé knížky?
My to budeme brát postupně. Začneme v Praze, protože na Luxoru budeme mít první křest, ten vychází na 31. října. A pak bychom se měli postupně přesouvat i sem do kraje. Já doufám, že nám to klapne, Lado, a tady v radiokavárně si dáme rande. Uděláme východočeský křest, protože jsou to vesměs východočeské osobnosti, které prošly tímto krajem, ať se tady narodily nebo tady žijí. A stojí za to je i v tomto kraji dál připomínat.

Takže je to výběr toho nejlepšího ze Záletů, můžeme říci?
Je to výběr a bojím se říct toho nejlepšího. Protože v těch dalších 200 hostech se mnoho dalších patnáctek těch nej najde. Kdybychom vydali komplet celé Zálety. Pro mě to bude určitě velká radost a budu doufat, že i pro čtenáře.

Veronika Vítková spolu s Alenou Zárybnickou v rozhlasovém studiu

A pro nás také. Moc se těšíme. To je tedy knížka a v neděli po 9 hodině zase další Zálety?
Přesně tak. Důvod, proč jsem dnes tady v Hradci Králové, je setkání s biatlonistkou Veronikou Vítkovou. To budou další Zálety. Zkrátka, co nám servírují východočeské osobnosti, to jsou naše Zálety.

Dobře. Děkujeme Aleně Zárybnické. A těšíme se na knížku i na Zálety.
Já děkuji za milé pozvání a jdu hned do vedlejšího studia točit. Díky.

Tak to bylo milé setkání. Lado, milé budou i další věci, které nás čekají. Co ještě? Akce, přenosy, to všechno si také užijeme.
Určitě. Připravujeme hned několik přímých přenosů. Ten první bude z královéhradeckých dožínek v pátek 14. září. A v sobotu 15. září tam budeme mít od 15 do 18 hodin vlastní program. Zahraje Big band Českého rozhlasu, sólisty budou David Deyl a Ilona Csáková, jako hosty jsme pozvali Patrika Rozehnala a režisérku Jitku Němcovou z Humoriády. Tříhodinový program bude moderovat Blanka Malá.

Blanka Malá

A potom budeme mít ještě jeden velký přenos.
To bude pod Kunětickou horou z Pohřebačky. Tam trošku změří síly Pardubice a Hradec. Budeme vysílat společně s Pardubickým krajem, se Zdeňkem Novákem a měli by tam být oba Jakubové, tedy náš Jakub Schmidt a Jakub Malý, který moderuje Dobré ráno v pardubickém rozhlase.

A bude tam také řada hostů.
Ano, skupina Ready Kirken přislíbila že přijede, Jan Přeučil s Evou Hruškovou by tam měli být, Vlasta Horváth a řada dalších hostů.

Český rozhlas Hradec Králové na festivalu Jičín - město pohádky 2011

A ještě je tady Jičín - město pohádky, to bude také v sobotu 15. září. Tam nebudeme chybět.
Tam nebudeme chybět, protože tam budou naše moderátorky Pavla Kindernayová a Romana Pacáková. Máme těch akcí prostě hodně. Tam chystáme na hlavním pódiu v Jičíně pohádkový program.

Ale já bych se ještě z Jičína vrátil zpátky do Hradce Králové. Zmínili jsme dožínky, které budou u Flošny vedle Všesportovního stadionu v Malšovicích. A navíc v budově Českého rozhlasu Hradec Králové budou dveře dokořán.
To je to nejdůležitější. Na přání vás posluchačů jsme připravili Den otevřených dveří. Bude v sobotu 15. září od 9 do 15 hodin. Aby se potom zájemci mohli přesunout na náš program, kterým to chceme na Dožínkách zakončit. Vytvoříme vždy skupinu asi 20 lidí a s těmi v půlhodinových intervalech projdeme rozhlas. Setkáte se tady s našimi moderátory, s naší nejmodernější technikou. Zkrátka Den otevřených dveří je tu na vaše přání opět 15. září.

Tak na to se také moc těšíme samozřejmě.
Určitě.

STÁHNĚTE SI: Rozhlasové noviny do každé rodiny

Moderátorka Blanka Malá s vějířem našich Rozhlasových novin

Připravili jsme pro vás speciální Rozhlasové noviny. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o našich pořadech a představíme vám také naše moderátory.

Protože to jsou velmi krásné a příjemné povinnosti. Další takovou povinností veřejnoprávního média, kterým je Český rozhlas Hradec Králové, bude přinášet v předvolebním období volební vizitky kandidátů do komunálních voleb a také do Senátu.
Ano. A budeme mít také předvolební debaty. Začnou 24. září. Bude to asi 10 debat, které máme naplánovány vždy po 18. hodině. Ale o tom všem vás budeme ještě včas informovat. Budeme nabízet i vizitky kandidátů do Senátu, na to už jsou naši posluchači zvyklí. Jak jsi říkal, plníme tím naši veřejnoprávní povinnost. Aby si lidé mohli vybrat a mohli se rozhodnout, koho budou chtít volit.

Tak já myslím, že je toho opravdu hodně. 15. září se na vás těšíme v budově Českého rozhlasu Hradec Králové. A máme také krásné rozhlasové noviny, na které bychom neměli zapomenout. Ty si můžete stáhnout i z našich webových stránek. Věřím tedy, že i na podzim vám bude s Českým rozhlasem Hradec Králové určitě hezky.

Doufejme.

Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s moderátorem Jakubem Schmidtem

Moc děkuji, že nám všechno připomněla Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové.
Já všem přeji hezký poslech, krásný konec léta a začátek podzimu. Mějte se hezky a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio