"DEN, KDY SVÍTÍ SVĚTLUŠKY!" - 23.září 2008

22. září 2010

6. ročník charitativní sbírky pro nevidomé "Den, kdy svítí Světlušky!" se letos uskuteční 23. září 2008. Ve více než 300 městech po celé ČR bude na 6.000 studentů a dobrovolníků nabízet sbírkové předměty - magnetky s kresbami nevidomé Pavly Francové za symbolickou částku 30 Kč a náramky se svítící Světluškou za 50 Kč. V loňském roce se ve sbírkový den podařilo shromáždit částku 6.705.296 Kč, která byla rozdělena na přímou pomoc nevidomým a zrakově postiženým. Patronkou projektu Světluška je Aneta Langerová, organizátorem Nadační fond Českého rozhlasu. V průběhu celého roku můžete také přispívat na sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 nebo zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87777. Generálním partnerem projektu Světluška je již třetím rokem finanční skupina AXA.

"Světluška za 5 let rozdělila téměř 50 milionů korun. Na začátku toho všeho byl Český rozhlas, dnes s námi pomáhají stovky tisíc lidí. Nesmírně si té důvěry vážíme," uvedla Martina Kaderková.
A dodává: "Nejsou to jen Světlušky, kdo 23. září rozsvítí tři stovky českých a moravských měst. Jsou to všichni ti, kdo si od některého z 6 000 dobrovolníků, oblečeného do originálního kostýmu broučka, koupí charitativní náramek nebo magnet s obrázkem, který namalovala nevidomá Pavla Francová. Oba předměty jsou moc krásné. Na Světlušku se každým rokem obrací více a více lidí s naléhavou žádostí o pomoc. Věříme, že i díky těmto novým atraktivním předmětům překonáme hranici sedmi milionů korun."
"Světluška pomáhá i nejmenším dětem. Díky podpoře Světlušky mohou odborníci ze Středisek rané péče pomáhat rozvíjet zrakové dovednosti dětí přímo v bezpečí jejich domova. Starší děti dostávají příspěvky například na pedagogickou asistenci do škol nebo na zakoupení hudebních nástrojů. Jako třeba Martin ze Dvora Králové, který dostal příspěvek na příčnou flétnu", uvedla Aneta Langerová, patronka projektu Světluška.
Světluška dále připravuje na 20. listopad 2008 benefiční koncert Aneta pro Světlušku, který se již podruhé uskuteční v divadle Archa. Kromě Anety na něm vystoupí nevidomý romský hudebník Mário Bihári a také nevidomé děti. Oslovili jsme k hostování také další interprety. Smyslem koncertu, na kterém se všichni umělci podílí bez nároku na honorář, je podpořit myšlenku, o kterou Světluška dlouhodobě usiluje, a to že nevidomé děti patří domů, ne do ústavů. Cílem je získat finanční prostředky na pomoc zrakově postiženým dětem a dospělým. Koncert je vyvrcholením projektu Světluška a poděkováním partnerům, dárcům a dobrovolníkům, kteří Světlušku a nevidomé podporují. Živě jej odvysílá ČT1 a Čro1 - Radiožurnál.
O Světlušce: Světluška je dlouhodobý sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Patronkou projektu je Aneta Langerová. Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením z celé České republiky. Projekt byl zahájen v srpnu 2003 a dosud se podařilo shromáždit a rozdělit na přímou pomoc nevidomým téměř 50.000.000 Kč. Světluška přispívá na speciální pomůcky jako jsou mluvící počítače, optické lupy, na vodící psi, osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol. Podporuje zrakově postižené studenty např. přepisem učebnic, digitálním čtecím zařízením, načítáním zvukových knih, stipendiem, pořízením hudebních nástrojů a podpory rozvoje jejich talentu. Dále podporuje sportovce a nevidomé umělce a neziskové organizace, které se specializují na pomoc nevidomým v jejich každodenním životě.
Rozdělení výtěžku sbírky: Hospodaření Světlušky prověřuje každoročně audit. Výtěžek sbírky rozděluje Rada odborníků. Z 5. ročníku sbírky Světluška bylo rozděleno na projekty neziskových organizací 8.396.422 Kč, individuální žádosti byly podpořeny v celkové výši 1.773.737 Kč.
Mezi podpořenými projekty je mimo jiné Poradna pro otázky samostatného života lidí se zrakovým postižením sdružení Okamžik, projekty společnosti pro hluchoslepé LORM rozvíjející dovednosti lidí postižených ztrátou zraku i sluchu a projekty Středisek rané péče, které v celé ČR poskytují terénní služby rodinám s kombinovaně postiženými dětmi. Nadační příspěvky jsou rozdělovány v rámci pěti stálých grantových programů: Krok za krokem, Člověk v nouzi, Stipendijní program, Cesty ke společnému světu, Každý něco dokáže.

Spustit audio