Den architektury představí české a slovenské stavby v průběhu 100 let aneb architektura společně

21. září 2018

Celorepublikový festival DEN ARCHITEKTURY nabídne mezi 28. zářím a 4. říjnem široké veřejnosti nový pohled na architekturu kolem nás. V rámci akce Hurá dovnitř! festival otevře návštěvníkům zajímavé stavby, které jim mnohdy bývají nepřístupné, nabídne procházky s výkladem architektů, urbanistů a dalších odborníků a uspořádá workshopy pro dospělé i pro děti. 

Organizátoři zvou na více než 300 akcí v bez mála 90 městech po celé České republice a na Slovensku, až na výjimky je program zdarma.

S jedním z organizátorů festivalu Den architektury Miroslavem Pavlem si budeme povídat o architektuře a přiblížíme vám festival, který i v Královéhradeckém kraji brzy představí zajímavý pohled na architekturu, která nás každý den obklopuje. Představme pane doktore festival Den architektury, proč vůbec vznikl?
Den architektury je takový malinko fenomén. Mezinárodní den architektury se slaví první pondělí v říjnu a spolek Kruh se k výročí 10 let své existence rozhodl, že oslaví i u nás Den architektury. Oslovili jsme architekty, kteří se vydali do měst, ve kterých vyrůstali, nebo původně žili a provázeli jeho obyvatele po městě a ukazovali jim zajímavosti, které třeba pro ně ještě do té doby byly neznáme. Postupně se Den architektury rozrůstal a rozrůstal a kromě těch procházek, ten program je doopravdy bohatý, jsou tam i workshopy pro rodiče s dětmi, projekce, projížďky, plavby a další a další program.

Paříž se chlubí Eiffelkou a Vítězným obloukem. Hradec má Vítěze, Gočárovo schodiště a řeku navíc

Vítěz Jana Štursy v Hradci Králové

Hlavní město lásky a milenců, Mekka umělců nebo stříbrná kráska. To jsou všechno přívlastky, kterými se pyšní Paříž. Salón republiky ve východních Čechách v mnohém nezůstává za touto světovou metropolí pozadu. I Hradec Králové vás nadchne svou architekturou a atmosférou.

U zrodu tohoto festivalu stáli studenti pražské Akademie výtvarných umění na škole architektury. A festival se vyvíjel, protože asi na začátku v roce 2010 to nebylo tak velké, jako je to teď, protože letos je snad zapojeno už 90 měst po celé republice?
Přesně tak, je to stále větší a těžší na uspořádání. A jak jste říkal, festival založila Marcela Steinbachová a cílem bylo nabídnout studentům, ale nejen jim, alternativu k tomu vysokoškolskému prostředí. Takže ten první ročník to bylo pouze 22 měst. A letos už jich je 95. Stále je tam nějaká přátelská spolupráce, snažíme se o to, abychom se všichni vzájemně znali, ale už je to malinko náročnější.

Sbor kněze Ambrože v Hradci Králové od architekta Josefa Gočára

Tématem letošního ročníku, který se bude konat na přelomu září a října, tedy konkrétně od 28. září do 4. října, je architektura společně. Proč právě tato linie a jaké téma si pod tím můžeme konkrétně představit?
Je to již osmý ročník, tak se snažíme lokálním průvodcům nabízet nějaké téma. A právě architektura společně odkazuje na výročí 100 let Československa. Ale není to primárně na oslavy vzniku první republiky, naopak, jak se česká a slovenská architektura vyvinula za posledních 100 let. Jak jsou investovány peníze, které pocházejí od státu, to znamená státní zakázky a jejich využívání.

V Praze bude možné navštívit třeba Obecní dům, kde byla ostatně v roce 1918 samostatnost Československa vyhlášena.
Určitě, Praha má nejbohatší program jako centrum, ale vždy mám strach odpovídat na tuto otázku, protože je taková maličko Sofiina volba. Já bych doporučil Brno, kde právě vznikají bytové domy, současná architektura, což je výjimka, což není ani v Praze. A třeba i Jihlava, kde bude možnost navštívit Legiodům, který byl postaven pro legionáře z první světové války. A nebo Děčín, kde je nejbohatší program po Praze a Brně.

Banská Bystrica - muzeum Slovenského národného povstania

Jak pestrou nabídku jste připravili v našem Královéhradeckém kraji? Máte rád zdejší architekturu?
Zrovna včera jsem jel do Krkonoš i přes hlavní autobusové nádraží v Hradci Králové a musím říct, že devadesátá léta není můj nejoblíbenější styl. Takže hradecká předválečná architektura je nádherná, ale ta současnost, z toho jsem maličko rozpačitý.

Čtěte takéDen architektury 2018

Připomeňme města v našem kraji, kde se uskuteční Den architektury. Broumov, Hradec Králové, Jaroměř, Náchod, Vrchlabí, pak bude ještě jedna speciální dvoudenní akce v Krkonoších. Já bych začal v centru, co festival přiveze do Hradce Králové?
Myslím, že tam právě přiveze to nejlepší, co vzniklo během první republiky. A navíc to budou procházky, které jsou inspirované hradeckým manuálem, který vzniká po vzoru brněnského architektonického manuálu. Vzniká mapa objektů a procházek, které by v Hradci Králové potom lidé mohli navštěvovat během roku, takže to určitě doporučuji. První je procházka po tom nejlepším, po těch velkých jménech, Gočár a Kotěra. A druhá procházka je po architektuře Oldřicha Lisky.

Sbor kněze Ambrože v Hradci Králové od architekta Josefa Gočára

Pojďme se podívat také do Broumova, protože tam se prý lidé vypraví hlavně po těch nezdařilých projektech, nějakých rekonstrukcí budov?
Přesně tak. Tohle téma mám osobně velmi rád, protože je to takový kritický pohled na to, že ne všechno, co se opraví, tak je správně. Záleží také, jak se to opravuje. A to myslím, že velmi dobře přiblíží historik umění pan Spacák a hlavně architekt Viktor Vlach, který na Den architektury s námi spolupracuje dlouhodobě.

To bude v neděli 30. září v 15 hodin. Pak tu máme Jaroměř. To je také architektonicky hodně zajímavé město.
Právě tam se znovu vrátíme k architektu Oldřichovi Liskovi. Průvodci jsou navíc pracovníci památkového ústavu, což si myslím, že bude takový skvělý pohled na to, že se dá dobře rekonstruovat a jak. Takže takový odborný pohled a pochopení meziválečné architektury.

Malou Paříž má Hradec Králové ve své Galerii moderního umění. Sama budova je uměleckým dílem

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Na Velkém náměstí v Hradci Králové stojí jedna hodně zajímavá secesní budova. Kdysi tam sídlila banka nebo chcete-li záložní úvěrový ústav, pro který byla vlastně v roce 1912 postavena. Nicméně už 28 let je tam doma Galerie moderního umění.

V Jaroměři bude sraz 29. září v sobotu od 9 hodin u autobusové zastávky. Co budete lidem představovat v Náchodě?
Náchod je také zajímavé téma. Tedy všechna ta témata jsou zajímavá, ale tam jde o asanaci historického města, která vznikala na přelomu devatenáctého a dvacátého století, kdy se města nejvíc rozrůstala. Došlo k bourání hradeb a úplnému přetransformování jednotlivých měst. A náchodská procházka bude o tomto fenoménu.

Potom Vrchlabí, tam také zavítá festival.
Vrchlabí se spolkem Kampanička. Ti se chytli našeho tématu a projdou tam sto let československé architektury. To znamená, co bylo, co se stalo a jak to možná bude dál.

A je tam letos také jedna netradiční dvoudenní krkonošská záležitost. Vy jste se byl včera v Krkonoších podívat, tak jste si to prošel do předu ne?
Byl to takový spontánní nápad, zrovna jsem šel tu trasu, kterou tam i my půjdeme, to znamená z Pece pod Sněžkou. Tam je teď nový objekt, bytový dům s nějakým obchodním zázemím a je to velmi zajímavé, já jsem byl překvapený. A právě tam to bude to o porovnávání historické architektury, socialistické a současné.

Kroměříž - léčebna

Tak šťastnou cestu za architekturou na přelomu září a října. Za podrobnosti děkujeme Miroslavu Pavlovi.
Doporučuji navštívit naše webové stránky www.denarchitektury.cz, máme je úplně nové a dokonce momentálně funguje také na mobilu. Takže všem doporučuji stáhnout si mobilní aplikaci, je to novinka. Ať žije architektura!

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související