Dělostřelecký srub Na Mýtině v Rokytnici v Orlických horách má po více než 60 letech pancéřový zvon

12. květen 2022 07:20

Na jeden z objektů tvrze Hanička v Rokytnici v Orlických horách se vrátil po více než 60 letech pancéřový zvon. Jde o sedmnáctitunovou repliku, kterou na vrchol dělostřeleckého srubu Na mýtině týdnu usadil jeřáb. Velkou a náročnou akci si nenechala ujít ani reportérka Jana Házová.

Vyšplhala jsem se na vrchol dělostřeleckého srubu Na Mýtině v Rokytnici v Orlických horách. A budu chviličku zdržovat Davida Beneše, který se zrovna chystá svařovat. Chystá prostor pro usazení repliky zvonu. „Ano, je to tak. Přivářím náběhy, po kterých sklouzne zvon na osazení a ten prstenec.“

Čtěte také

Dole je už jeřáb, který bude zvedat celou zátěž. Jak moc je náročné něco takového udělat? „Hlavně je to velká hromada času a příprav před samotným osazením. Tak teď jdeme svářet.

Doběhla jsem k velikému jeřábu, kde je zrovna jeřábník David Petr. Je to pro něj běžná věc zvedat repliku pancéřového zvonu? „Běžná záležitost to určitě není. Vyžaduje to spoustu příprav. Jde o to vše bezpečně zapatkovat a podložit nohy.

Čtěte také

Kolik toho může jeřáb zvednout? „Celkem 100 tun. To už je zase trošku fyzika. Nějaká páka a kladka. Protože vzdáleností od jeřábu se samozřejmě váha mění. Takže v tuto chvíli, jak tady stojím, tak je to tak akorát na těch 17 tun.

O osazení pancéřového zvonu ví asi úplně všechno správce pevnosti Hanička v Orlických horách Pavel Minář. „Je to poměrně unikátní věc, protože po válce v programech Ministerstva národní obrany se osazování zvonu provádělo na jižní Moravě. Nicméně takto novodobé, rekonstrukční osazování, ještě nikde neproběhlo.

Čtěte také

„Takže tohle je naprostá premiéra a obávám se, že také na dlouhou dobu také premiérou zůstane, říká Pavel Minář.

Proč jste se vlastně rozhodli sem repliku zvonu umístit? „Je to vizuální záležitost. Chtěli jsme rekonstruovaný dělostřelecký objekt uvést celkově do nějakého stavu, tedy nejen uvnitř, ale také zvenčí. A to je zcela bezkonkurenční, co se týče vzhledu, dodává Pavel Minář.

Novou repliku pancéřového zvonu v dělostřeleckém srubu Na Mýtině v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku si budou moci návštěvníci prohlédnout od chvíle, kdy bude zvon usazený.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související