Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku bude letos otevřená jen do poloviny sezóny. Proč?

7. duben 2022 07:57

Stachelberg na Trutnovsku bude letos otevřený nejdéle do 10. července. Památku totiž její provozovatelé musí předčasně uzavřít. Důvodem je kompletní oprava silnice vedoucí z Trutnova do Žacléře, která je jedinou příjezdovou cestou k pevnosti. Komplikovaná bude v létě i návštěva nedalekého hornického skanzenu v Žacléři. 

Čtěte také

Zvuk těžkých pancéřových dveří patří k jedné z největších dělostřeleckých tvrzí v Evropě. Ta ale bude v letošní roce otevřená jen zhruba do poloviny sezóny.

Potvrzuje to člen spolku Stachelberg Miroslav Kejzlar. „Bohužel, letošní sezóna bude výrazně zkrácena. Protože budou probíhat rekonstrukční práce na příjezdové silnici. A tím pádem, protože další přístupová komunikace sem není, tak nebude možné se na Stachelberg nějakým způsobem dostat.“

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Na Stachelberg je sice přístupová cesta pro pěší, tu ale každoročně využívá jen malá část návštěvníků. A ti nepokryjí náklady spojené s provozem tak velké stavby. „Když už otevřeme, jedeme prostě tak, že máme několik průvodců. To znamená, že zase potřebujeme určitý počet návštěvníků. A to opravdu ti pěší, kteří k nám mohou přijít, v žádném případě tohle nevytvoří.

Čtěte také

Uzavření silnice z Trutnova na Žacléř i samotného Stachelbergu návštěvnicky ovlivní také nedaleký hornický skanzen v Žacléři.

Říká to jeho ředitel Karel Novotný. „Samozřejmě nás to uzavření silnice z Prkenného Dolu až na Babí ovlivní. Protože mnoho návštěvníků k nám jezdilo právě ze Stachelbergu. To letos nebude, my jsme tady k dispozici, ale zájemci se k nám musí dostat jinudy než jak byli zvyklí. Zkráceně přes Babí to nepůjde.

Čtěte také

Důl Jana Švermy ale i přes zmíněné komplikace nebude omezovat ani provoz, ani počet průvodců. „Počet průvodců nechceme nijak omezovat, jsou to většinou děti ze Žacléře a nejbližšího okolí. Naopak, protože bude uzavřen Stachelberg, tak ještě dva průvodci přejdou odtud k nám.

Stachelberg je v tomto období otevřený o víkendech, hornický skanzen po telefonické domluvě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související