Dělník, který zavinil poruchu ve Spolaně, odešel do důchodu

12. prosinec 2002

MLADÁ BOLESLAV/NERATOVICE (okres Mělník) 12. prosince - Zaměstnanec Spolany, který zavinil minulý týden únik malého množství chlóru do ovzduší v areálu firmy, odešel sám do důchodu. Podle závěrů vyšetřovací komise je jednoznačné, že poruchu zavinil vlastním pochybením. V dobré vůli vše napravit pak vše ještě zhoršil - uvedl to dnes mluvčí firmy Jan Martínek.

Malé množství chlóru uniklo ve Spolaně do ovzduší minulou středu odpoledne, tedy pouhý den od chvíle, kdy firma začala tuto rizikovou část výroby uvádět postupně do provozu. Spolana naměřila velmi nízké koncentrace a vyhlásila proto jen první stupeň chemického poplachu, který trval 26 minut. Příčinu úniku odstranili sami zaměstnanci. Také Česká inspekce životního prostředí usoudila, že havárie neměla zásadní vliv na okolí.

Spolana zároveň odmítla výzvy ekologických aktivistů, aby kvůli této poruše zastavila chlorové provozy a lépe je zabezpečila. Havárie neměla podle Martínka nic společného s technologií či bezpečnostními opatřeními. Ekologické sdružení Arnika se ale obrátila před několika dny na jednotlivé ministry, aby podnítili jednání o Spolaně i o ústecké Spolchemii. Oba podniky jsou podle ekologů největší hrozbou pro své okolí.

Spolana na základě doporučení vyšetřovací komise rozhodla, že o činnostech ve výrobně elektrolýzy nebude již rozhodovat jen operátor v této výrobně. "Vše budou konzultovat také s centrálním velínem," řekl dnes mluvčí Spolany Martínek. Zároveň firma rozhodla, že do budoucna v této výrobně instaluje automatický analyzátor absorbčních roztoků se signalizací. Tato opatření jsou podle Martínka dostatečná a není důvod pozastavovat tyto provozy.

Dosud podobné požadavky na Spolanu nevznesl podle Martínka žádný orgán státní správy. Téměř celý areál Spolany zalila více než stoletá voda při srpnové povodni. Do ovzduší a vody uniklo více než osmdesát tun chlóru, ale i velké množství dalších jedovatých látek. Ekologové i samosprávy okolních obcí nyní požadují co nejpřesnější zmapování rizik, které nyní Spolana pro své okolí představuje. Na vyhodnocení dosavadních měření i na dalším postupu začalo nyní spolupracovat několik resortů státní správy.

Spustit audio