Dělnická ulice otevřena. Jde o poslední úsek druhé etapy rozšíření vrchlabské průmyslové zóny

6. září 2018 12:41

Ve Vrchlabí se dnes otevřela zrekonstruovaná silnice III/32551 sloužící jako přístupová komunikace do místní průmyslové zóny. Téměř tříkilometrový úsek vedoucí Dělnickou ulicí vyšel na 62 milionů korun. Investorem je Královéhradecký kraj, finanční dotaci mu poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Rekonstrukce Dělnické ulice je poslední akcí v rámci druhé etapy projektu Rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí - jih, regionální infrastruktura. Tento projekt čítá celkem osm dopravních staveb v celkové výši 465 milionů korun, které přinesou jednak zlepšení provozu zdejších podniků, jednak lepší průjezdnost frekventovaného regionu Krkonoš,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Dnes mělo být opraveno vrchlabské náměstí Míru. Nový termín dokončení je 21. září. Proč?

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí

Oprava náměstí Míru ve Vrchlabí měla být podle původních plánu hotova nejpozději dnes. Ale není. Důvodem je archeologický průzkum kolem kostela, který práce zdržel. Navíc musel být na základě průzkumu vypracován nový projekt na odvodnění kostela. 

Silnice slouží jako přístupová komunikace do vrchlabské průmyslové zóny a vede po celé délce Dělnické ulice od odbočky k železniční stanici po křižovatku se silnicí III/2953 v Kunčicích.

Celková cena rekonstrukce silnice III/32551 je 62 milionů korun. Tato investice jde za Královéhradeckým krajem, přičemž státní dotace činila 48,2 milionu korun. Do rozšíření průmyslové zóny kraj investoval celkem 53,1 milionu korun z vlastního rozpočtu.

Ve Vrchlabí se otevřela zrekonstruovaná silnice III/32551 sloužící jako přístupová komunikace do místní průmyslové zóny

Stavební práce začaly v dubnu 2017 a čítaly rekonstrukci všech vozovkových vrstev, inženýrských sítí i výstavbu chodníků, které výrazně zlepší bezpečnost pro pěší. Zrekonstruovaný úsek měří 2 674 metrů. Na celou stavbu zhotovitel M-SILNICE, a. s., využil asi 20 tisíc čtverečných metrů asfaltové směsi v tloušťce 20 centimetrů. Kompletně dokončená by silnice měla být koncem září 2018.

Půlmiliardová investice pro trvale udržitelný rozvoj ČR

Rekonstrukce Dělnické ulice je poslední akce v rámci druhé etapy projektu Rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí - jih, regionální infrastruktura, který si dosud vyžádal investice ve výši 465,7 milionu korun. Z toho 371 miliony korun se podílel stát, 51 miliony Královéhradecký kraj a 43 miliony Liberecký kraj.

Celková státní dotace dle usnesení vlády pro průmyslovou zónu Vrchlabí je stanovena jako maximální ve výši 551 milionů korun, z toho 401 milionů pro Královéhradecký kraj a 150 milionů pro město Vrchlabí. Finančně je projekt hrazen ze 75 % ze státní dotace a z 25 % z vlastních prostředků Královéhradeckého kraje.

Ve Vrchlabí se otevřela zrekonstruovaná silnice III/32551 sloužící jako přístupová komunikace do místní průmyslové zóny

Projekt je rozdělen do dvou etap, které na sebe navazují. Část těchto akcí zasahuje do Libereckého kraje. V rámci první etapy bylo zrekonstruováno 14,5 kilometru silnic a vybudován nový most ve Vrchlabí na silnici I/14.

Druhá etapa zahrnovala rekonstrukci 9,3 kilometru silnic. Opravy se týkaly silnic II/293, II/295, III/2953 a I/14, které jsou součástí zásobovací trasy mezi jednotlivými závody společnosti Škoda Auto, a. s., po níž je vedena kromě osobní a autobusové dopravy i doprava přepravců. Tyto investice přinesly zlepšení provozních podmínek a celkové zlepšení průjezdnosti, zkrácení dojezdových časů, zajištění bezpečné obslužnosti území, snížení rizika nehodovosti i snížení prašnosti a hlučnosti.

autor: Milan Baják | zdroj: Královéhradecký kraj
Spustit audio

Související