David Prachař a David Kraus u Haliny Pawlowské. O slavných rodičích, divnosti a jinakosti

27. prosinec 2020

David Prachař a David Kraus pocházejí ze slavných rodin. Oba jdou svým vlastním způsobem ve stopách svých rodičů. Jaké ale bylo jejich dětství?

Geny sice přeskakují různě, ale nasvědčovalo něco tomu, že se syn hereckých rodičů stane také hercem? Vůbec ne. Chtěl jsem studovat kunsthistorii na filozofické fakultě. Protože se ale talentové zkoušky na DAMU dělaly už v lednu, a já je udělal, na výtvarné umění jsem brzy zapomněl, vzpomíná dabér a herec David Prachař.

Jak moc Davida Prachaře ovlivnil večerníček Krkonošské pohádky, kde jeho otec Ilja Prachař ztvárnil hlavní roli? To mě poznamenalo v dobrém. Máma tam tenkrát vodila loutky, takže oba dva nebyli dost často doma, směje se.

A jaký je David Prachař čtenář? „Nejvíce jsem plakal u Honzíkovy cesty. V Honzíkovi jsem se totiž úplně viděl. Naši obrovskou knihovnu ale přečetl můj kamarád. Mě tenkrát zajímal spíš fotbal a byl jsem takový dietní čtenář. 

David Kraus

Dětství mezi umělci s holými zadky

David Kraus vyrůstal mezi herci, kteří toužili být slavní, ale jak sám říká, měli holé zadky. Vyrůstal jsem ve velké skromnosti, ale o to větší hrdosti. Máma mi doma ukazovala Picassa a táta pouštěl progresivní rock. Díky tomu jsem si vytvořil svůj vkus, který možná na lidi, kteří jsou rádi za každý obrázek, působí přehnaně a arogantně. Je to moje výhoda i nevýhoda.

K vlastní umělecké tvorbě ho vyprovokovalo to, že se odjakživa cítil být jiný. Ve všech kolektivech jsem měl pocit divnosti a jinakosti. To mě ale pudilo k tomu něco tvořit. Bez kreslení a hudby bych asi skončil v blázinci.

Jaký byl Trautenberk dědeček? Byl Ilja Prachař dobrým kritikem? A jaký otec je David Prachař? Kdy začal David Kraus skládat své první texty? A jak jeho karikatury učitelů působily na holky? A proč ho vyhodili z Wimbledonu?

Spustit audio

Související