Dává triky jako starý mazák. Z náctiletého lyžaře vám půjde hlava kolem

19. prosinec 2019

Český sport se může chlubit dalším talentem. Vojtěch Ševeček je v devatenácti letech juniorským mistrem republiky a taky vítězem Českého poháru ve freestylovém lyžování.

„Dřív jsem jezdil na snowboardu. Triky jsem se učil díky internetu. Pak jsem tam viděl i lyžování, zkusil jsem to a chytlo mě to. Dnes už jezdím s freestylovou akademií,“ říká.

Maminka trne

Rodiče syna ve sportování podporují, i když tento druh akrobatického lyžování je opravdu adrenalin. „Bála jsem se úrazů a že se nevrátí domů celý. Ale věděla jsem, že ho to baví. Byla to jeho cesta. První skok jsem vlastně vůbec neviděla, protože moderátor zahlásil, že jede někdo jiný a až nad hlavou jsem zjistila, že letí Vojta. Sama jsem se naučila lyžovat až kvůli Vojtovi. Manžel lyžuje dobře. Vojta stál na lyžích už ve třech letech,“ říká Irena Ševečková.

Vojtěch Ševeček je juniorským mistrem republiky ve freestylovém lyžování

Její syn by chtěl být profesionálem. Potřebuje zdraví, talent, ale i peníze. Dost se trénuje v zahraničí. V létě jezdí Vojta do Štítů, kde piluje skákání do vody s lyžemi v tréninkovém centru Aleše Valenty. 

Freestyle může být jeden velký skok s triky anebo slopestyle, tedy dráha s překážkami, což Vojtu baví víc. Průlom pro něj znamenal trik zvaný doublecork, který zvládají nejvíc ostřílení borci. „Díky němu si mě všimli i zkušenější sportovci. Začali mě víc brát.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.