Dáša z Mostu pokřtí Střezinskému tanečnímu orchestru v Hradci Králové tři nové klipy

26. leden 2020 10:31

STO Jazz Orchestra. Soubor, který už na ZUŠ Střezina v Hradci Králové existuje 17 let a stejnou dobu ho má pod svými křídly šéfdirigent Tomáš Antonín Mucha.

Orchestr na základní umělecké škole se od těch jiných trochu liší. Především v tom, že tam máte muzikanty ve věku od dvanácti do dvaadvaceti let. Navíc vám ti nejzkušenější každý rok v červnu odejdou a v září nastoupí nováčci. A vy s nimi musíte nacvičit repertoár a ještě se starat o to, aby to v partě klapalo.

Čtěte také

STO Jazz Orchestra koncertuje, točí cédéčka a teď jste se vrhl dokonce na natáčení videoklipů.

„Chci, aby žáci, kteří orchestrem projdou, měli co nejvíc zkušeností s tím, jak to u muzikantů v praxi chodí. Znamená to hraní, ale i balení, tahání nástrojů a aparatury, cestování, zařizování kšeftů, ubytování, dopravy. To samozřejmě domlouvám hlavně já, ale třeba jim přeposílám maily, kde je moje komunikace s pořadatelem festivalu nebo s dopravcem, aby viděli, jak se takové věci vůbec dělají. Kromě hraní a natáčení CD muzikant řeší i videoklipy. A my jsme si střihli rovnou tři, " říká kapelník.

STO Jazz Orchestra ze ZUŠ Střezina v Hradci Králové

Kde byly videoklipy natáčeny a o čem jsou?

„Inspirovala nás muzika, kterou jsme připravovali kvůli polským soutěžím, jde tedy o dvě písně v polštině a jednu v angličtině. Tu máme od Kristýny Gilarové, která v současné době studuje v Anglii a posílá nám aranže, za což jsme moc rádi. Tento klip se natáčel v DeNoche a šlo jednak o záběry z koncertu ale i hraný děj. To asi děti bavilo nejvíc. Další klip vznikl v tělocvičně a je proložen fotografiemi z koncertů a zájezdů a ten třetí je bez lidí pouze výtvarně zpracovaný," vysvětluje Tomáš Antonín Mucha.

A hned ještě doplňuje:
„Oficiálně s nimi vyjedeme v březnu. Chystáme křest s koncertem v hradeckém Biu Centrál a myslím, že už nyní mohu prozradit, že přijede známý a milý host - výrazná herečka, kterou proslavil seriál z roku 2019 (malá nápověda - Dycky Most!). Pak budou k vidění na našem zbrusu novém kanálu na youtube."

S fungováním orchestru souvisí i jeho propagace

„Máme své webové stránky, které loňský podzim prošly velkou změnou. Zjednodušili jsme je, je tam hodně fotek, přehledná historie a samozřejmě prokliky na facebook, instagram i youtube. Oficiálně je představíme na našich tříkrálových koncertech, z nichž jeden si uspořádala ve své obci - Chudeřicích - jedna ze členek orchestru. Anežka Špásová si zařídila všechno včetně plakátků i propagace. Další koncert je v plánu v Dobřenicích. Jako hosty jsme si na koncerty pozvali Stýnku Gilarovou a Elišku Urbanovou - klarinetistka, saxofonistka, zpěvačka a nově i skladatelka. Tu mohou lidé znát ze soutěže The Voice Česko a Slovensko, kde postoupila do finále."

Čtěte také

Co symboly dnešní doby - mobily - sociální sítě? Nechtějí děti trávit čas spíš tímhle způsobem než cvičením a hrou v orchestru?

„To je asi největší problém. Koukají do nich neustále. Moc nevnímají na čem se právě domlouváme. Stojí to hodně energie. Ale myslím si, že se to vyplatí. Za těch sedmnáct let už to mohou posoudit. Pokud bych jen učil, bez orchestru, tak z většiny žáků vychovám poučené posluchače. Ti, co projdou orchestrem, tak jedou většinou nějakým způsobem dál. Ať už jako muzikanti v kapelách nebo třeba učí na umělecké škole či pořádají koncerty a hudební projekty. Je super, když mi bývalí žáci volají, ať si s nimi jdu zahrát," usmívá se Tomáš Antonín Mucha.

Jak bude v STO Jazz Orchestra vypadat rok 2020?

Plány máme velké. Budeme hrát po celé republice, chystáme se na festival v Ostrově, v červnu do Německa. Tam absolvujeme několikadenní soutěžní festival. Zúčastníme se soutěže orchestrů v Týništi. Na podzim plánujeme velký zájezd do španělského Malgradu, už máme i termín. Pojedeme 6 . - 11. října," dodává Tomáš Antonín Mucha.

Střezinský taneční orchestr STO
byl založen v Hradci Králové roku 2003. Kapelníkem je od začátku saxofonista Tomáš Antonín Mucha, který orchestr přivedl k životu za pomoci svého kamaráda a spoluhráče Mgr. Radka Škeříka. Z původního počtu 7 členů se postupně rozrůstal až do dnešních úctyhodných 35 členů. Za dobu působení prošlo kapelou přes 200 žáků Základní umělecké školy Střezina.

autor: baj | zdroje: Základní umělecká škola Střezina , Hradec Králové
Spustit audio

Související