Dar Maestra Vivaldiho. Za sonety a hudbou Čtvera ročních dob do Vrchlabí

10. září 2022

O slavných koncertech na téma čtvera ročních dob, o zapomenutých sonetech, kterými je Antonio Vivaldi doprovodil, i o příběhu jejich věnování hraběti Václavu Morzinovi. Premiéru poslouchejte on-line po dobu osmi týdnů po odvysílání.

Hrabě Václav Morzin (1675–1737) měl na svou barokní dobu výjimečný orchestr a zaměstnával výhradně profesionály. Antonia Vivaldiho získal coby „maestra di capella“ nejspíše už v roce 1718, kdy byl se svými syny na kavalírské cestě v Itálii. Vivaldi zřejmě při tamních koncertech jeho kapelu řídil.  Už o rok později, v dubnu 1719, obdržel hrabě od skladatele celý balík hudebnin, za který královsky zaplatil - přes padesát uherských dukátů. Mezi množstvím Vivaldiho skladeb byly také, v té době velmi módní, koncerty. A pravděpodobně též soubor dvanácti koncertů Il cimento dell'armonia e dell'inventione neboli Zkouška harmonie a nápaditosti.

„Šlechetné přízni Vaší Nejvyšší Jasnosti“

První čtyři houslové koncerty, nazvané Čtvero ročních dob, posléze Vivaldi dokonce opatřil básněmi, ve kterých slovem provází to, co vložil do své hudby − ptačí zpěv, letní bouři, podzimní hon či mrazivou krajinu a praskání ohně. Amsterodamské vydání tiskem v roce 1725 nese věnování Václavu, hraběti Morzinovi a v průvodním dopise umělec mimo jiné píše: „Neodvážím se žádat Vaši Nejvyšší Jasnost, aby na mé nedokonalosti pohlížela shovívavým okem, protože to by, jak věřím, znamenalo urazit vrozenou laskavost, se kterou jim Vaše Nejvyšší Jasnost ráčí již tak dlouho prokazovat trpělivost. Vynikající chápání hudby, kterým Vaše Jasnost vládne, a přednosti Vašeho svrchovaně virtuózního orchestru, mi vždy dovolí žít v jistotě, že mé nejskromnější počiny, když se dostanou do Vašich nejctěnějších rukou, se budou těšit přízni, kterou si nezaslouží.“

Hudba v klášterním kostele sv. Augustina

Za příběhem skladatele a jeho mecenáše zamíříme v pořadu nazvaném „Dar Maestra Vivaldiho“ do Vrchlabí, rodového sídla Morzinů. V tamním barokním kostele augustiniánského kláštera, který hrabě Václav dostavěl a kde našel i místo posledního odpočinku, opět zazní úryvky slavných koncertů ve virtuózním podání Václava Hudečka, Virtuosi di Praga a Musica Lucis Praga. Provedení čtvero Vivaldiho sonetů zazní ve vysílání Českého rozhlasu možná vůbec poprvé. Připravili autorka Eliška Pilařová a režisér Pavel Krejčí. Natočeno v královéhradeckém studiu Českého rozhlasu roku 2022.

Spustit audio