Daniel Stach: Přes utrpení ve světě si nenechme vzít radost ze života, pořád se děje i něco krásného

16. duben 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:43 Svátky velikonoční a moderátor Daniel Stach
  • 05:34 Představíme vám Oldřišku Myšákovou z Tutlek a její jedinečné kraslice
  • 09:14 Recept na výbornou velikonoční nádivku od šéfkuchaře Radka Pálky
  • 13:55 V Módních trendech poradíme pánům, co by si měli zařadit do jarního šatníku
  • 17:59 S kosmetičkou Olgou Smrčkovou probereme jarní módní trendy v líčení
  • 22:31 Velikonoční rozhovor s houslistou Jaroslavem Svěceným

2. dubna 2022 oslavil 34. narozeniny moderátor Daniel Stach. Další osobnost nominovaná ve 26. ročníku rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku.

Čtěte také

Velká gratulace k narozeninám. Měl jste vůbec čas je oslavit?
Úplně jsem to nestihl, ale popřála mi rodina, takže to bylo úplně ideální. Popřáli mi také kolegové, od kterých jsem dostal krásný dárek, knížku Jak kreslit tužkou. Mimo jiné kočky, což je něco, co bych si strašně moc přál umět.

Takže nějaké oslavy byly. V roce 2020 se vám narodil syn. Tak si říkám, že to možná budou letos první velikonoční svátky s koledou se synem?
Uvidíme, jak to nakonec vše stihneme, co nám čas dovolí. Ale mám naplánované volno, takže chci svátky strávit s rodinou, nejen tou nejbližší, ale trošku širší. Doufám, že to klapne, moc bych si to přál.

Jaké byly Velikonoce vašeho dětství? Protože vy o své rodině vždy moc hezky mluvíte.
U nás byly Velikonoce tradiční. Byť jsem klasické panelákové dítě, takže jsem s kluky chodil na koledu i po panelácích. Pamatuji si, že největší problém býval vůbec takzvaně se dostat do baráku. Bylo potřeba, aby nás dovnitř někdo pustil a my mohli koledovat.

Čtěte také

Co vás teď v práci nejvíc zaměstnává? Určitě to jsou neradostné události spojené s Ukrajinou. A ještě něco dalšího?
Ano, je to hlavně válka na Ukrajině. To nám teď zabírá většinu vysílání a já se tomu také věnuji naplno. Ale běží samozřejmě spousta dalších zajímavých vědeckých výzkumů, například teď v sobotu vysíláme rozhovor s technickým ředitelem CERNU, největším vědeckým centrem na planetě Zemi. Kde mimo jiné také vznikl internet, tam je začátek sítě sítí. Takže těch věcí je spousta a je jen dobře, že se budou krásně kombinovat.

Jste zastáncem filozofie, že člověk by si nikdy neměl nechat vzít radost ze života. Jak to ale udělat, máte na to nějaký recept?
Vybrat si to, co je krásné. A teď i přes ono utrpení, které sledujeme a je obrovské a bude ještě bohužel pokračovat a v některých oblastech pravděpodobně i stupňovat, tak zase vidíme něco krásného. Jak si lidé navzájem pomáhají.

Čtěte také

Dostávají se k nám noví lidé, kteří zase přemýšlejí a dívají se na věci jinak. A to je něco, co musíme zvládnout. Že budeme mít problémy? Jednoznačně ano, ale nemůžeme si tím nechat vzít radost ze života.

Jaro je také spojeno s vodou. Už se na ni opět chystáte?
Chystám. Už jsem byl i na sportovních testech, abych měl doklad, že je vše v pořádku a mohu závodit. Takže se poctivě připravuji a chtěl bych letos odjet i nějaké závody. Pokud mi to čas a zdraví dovolí.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.