Daňci, jeleni sika, mufloni i vzácný jelenec viržinský žijí na farmě v Martínkovicích

17. listopad 2016
Česko – země neznámá

Pokud se někdy ocitnete na Broumovsku v Královéhradeckém kraji, můžete si výlet zpestřit návštěvou malé farmy v Martínkovicích, kde chovají daňky, muflony, jeleny sika i vzácné jelence viržinské. Zvířata, která jsou nejen téměř ochočená, ale která vás pobaví roztomilým pískáním.

Farmář Svatopluk Fröde začal v Martínkovicích začátkem devadesátých let chovat nejprve daňky. Z těch ale zbyly už jen tři kusy – světlý samec s typickými „puntíky“ na srsti a černá a šedá danělka. Daňci prý patří ke zvěři agresivní a v období říje jsou samci schopní se mezi sebou pobít. Chovatel se proto rozhodl pro mírnější zvěř.

Japonský jelen sika je drobný, připomíná skoro srnku. Dospělí jedinci váží od 30 do 60 kilogramů a poznáte je bezpečně podle typického pískavého zvuku. Člověk by řekl, že je nablízku spíš nějaké opuštěné ptáčátko než jelen. I tihle samci ale mají majestátní paroží.

Snad aby jim nebylo smutno, přidal farmář k několika rodinkám také pár muflonů, další zvěř, kterou v lese potkáte jen výjimečně. Tady ji ale za plotem můžete pozorovat celé hodiny. Mají rádi jablka, kaštany, žaludy nebo řepu.

Daňci, jeleni sika, mufloni i vzácný jelenec viržinský žijí na farmě v Martínkovicích

Opravdovou vzácnost ale najdete ve vedlejší oplocené obůrce – malou rodinku jelence viržinského, který se u nás chová jen v několika oborách. Na farmě pouze tady v Martínkovicích. Jelena připomíná stavbou těla i velikostí spíše srnčí, ale samce si nespletete – má totiž paroží zvláštně tvarované jakoby dopředu. Tento druh spárkaté zvěře je původem z oblastí od jižní Kanady až po sever Brazílie.

Spustit audio