Dana Morávková: Vařím ráda, ale svíčkovou jsem nikdy nedělala

9. červen 2021

Herečka Dana Morávková je také moderátorka, choreografka a bývalá vrcholová krasobruslařka. Kromě divadelních a seriálových rolí ji teď diváci mohou vidět i jako královnu v muzikálu na ledě - Popelce. Velkou radost jí udělal její charitativní kalendář Splň si svůj sen, který pokřtil Jaromír Jágr.

Dana Morávková hrála v desítkách filmů, divadelních představení a několika seriálech. Nejznámější je jako doktorka Zdena Suchá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Tuto roli ztvárňuje již deset let. Vždy, než novou seriálovou roli přijme, musí vědět, kdo bude režírovat seriál a co předepisují scenáristé a dramaturgové. „Role doktorky Zdeny je bohatá, dostávám těžké úkoly. Zdena už prošla domácím násilím i ztrátou dcery Haničky. V reálném životě si však podobné osudy představit neumím. Pokud se něco takového v rodině děje, je nejlepší vzít nohy na ramena a odejít,“ říká Dana Morávková.

Náročná role Zdeny Daně nevadí: „Čím je role těžší, tím je to pro mě lepší. Možná proto, že jsem dělala vrcholový sport, mám ráda výzvy. Na Ordinaci se občas doma podívám, ale spíše při jejím sledování trpím,“ přiznává herečka.

Charitativní kalendář Dana 2020

Dana Morávková přinesla Xaverovi do studia dárek v podobě svého charitativního nástěnného kalendáře na rok 2020, jmenuje se Splň si svůj sen. Modelem fotografce Kláře Bartheldi byla nejenom Dana, ale i její manžel a syn. Kmotrem kalendáře se stal Jaromír Jágr a výtěžek z prodeje poputuje dětem v dětském domově v Příbrami. Už teď má herečka velkou radost, protože tři samotné fotografie z kalendáře se vydražily za 185 tisíc korun. A radost bude Dana Morávková rozdávat nejenom dětem. Stane se také Ježíškovým vnoučetem a vypraví se s kolegy za osamělou seniorkou, která by herce z Ordinace chtěla poznat osobně.

Manželství s hudebníkem Petrem Maláskem

„Jsem prvním posluchačem hudby mého manžela Petra. Velmi dobře vím, kolik je za vším dřiny, a možná proto nejsem příliš kritická. Musím Petra opravdu pochválit, je šikovný muzikant i skladatel, a k tomu všemu je úplně normální,“ říká Dana Morávková.

S manželem má syna Petra, který studuje v Anglii. Petr Malásek junior by se chtěl stát spisovatelem: „Je to krásné, když někdo umí psát. Zatím ale nenapsal nic, co by mu někde otiskli. Moc mu držím palce a jsem ráda, že může studovat v zahraničí. Už se těším, až přijede a něco dobrého mu uvařím. Určitě nejsem nejlepší kuchařka, ale doma vařím ráda. Recepty mám i od mé maminky, i když se musím přiznat, že svíčkovou jsem ještě nikdy nevařila,“ směje se Dana.

Dana Morávková byla v mládí vrcholovou krasobruslařkou, dvojnásobnou juniorskou mistryní republiky v tancích na ledě. Co by z krasobruslařské techniky zvládla ještě teď, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio