Dámská jízda a krásy ženského světa. Moderátorka zpovídala módní návrhářku, fotografku a modelku

10. prosinec 2021

V pátek 10. prosince v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové si nejen o ženském světě povídala moderátorka Lada Klokočníková s fotografkou Ivanou Lukavskou, módní návrhářkou Jitkou Šedovou a modelkou Janou Krejsarovou.

Co obnáší stát na vlastních nohou, jak náročná je cesta k úspěchu a jak se změnila jejich práce za posledních 20 let?

„Bohužel, v poslední době ubylo hodně velkých, autorských módních přehlídek, samozřejmě v souvislosti s pandemickou situací. Takže byly jen takové menší, rodinné přehlídky," říká módní návrhářka Jitka Šedová.

Čtěte také

Fotografka Ivana Lukavská se připojuje. „Také mám v této době o trochu méně zakázek. Protože lidé se obávají. Já to vše ale opravdu z celého srdce užívám, ale je toho prostě míň."

„Já jsem už taková v uvozovkách modelka v důchodu. Spolupracuji zejména s Jitkou Šedovou a je pravda, že jakoby se celý svět zastavil. Móda patří vlastně do kategorie umění, a to bylo v současné době hodně bito. Opravdu je těch akcí poskrovnu," doplňuje modelka Jana Krejsarová.

Jak se za poslední roky vůbec změnila práce v oblasti módy?

„Když jsem začínala, tak autorských přehlídek, kde se sešlo třeba i několik výtvarníků a návrhářů, byl větší objem.

Čtěte také

Byly to vždy takové štace, kde se nabalila přehlídková kolekce a vyrazilo se za diváky. To se změnilo už v posledních 6 až 7 letech, kdy se takové akce už nedělají. Každý si připravuje svoje přehlídky," vysvětluje Jitka Šedová.

A doplňuje. „Co se týče modelek, tak to bývalo spojeno se soutěžemi miss v České republice. Na přehlídkách byly aktuální finalistky. Teď se to tak smývá, těch soutěží je podle mého názoru hodně, začíná tam být větší anonymita. Děvčata si jsou si hodně podobná."

Jana Krejsarová se už 20 let věnuje modelingu. „Ta práce se hodně proměnila. Zejména v tom, že je to opravdu více anonymní, není to tolik o unikátnosti. A myslím si, že je to spojeno i s dobou, ve které žijeme. Já bych ji nazvala instantní, kdy se už příliš nehledí na kvalitu."

Z tvorby hradecké fotografky Ivany Lukavské

„Já jsem začínala v polovině 90. let, kdy byla éra topmodelek. A tohle se už nikdy nevrátí. Dnes, když jsou děvčata, která hodně pracují a pro renomované firmy, jsou vidět a v kursu, tak už to nikdy nedosáhne oné úrovně 90. let. Je to dáno také množstvím těch akcí a uspěchaností. Což se potom promítá i do každodenního života. Chybí tam mezilidské vazby. Modeling byl vždy byznys, ale teď se z něj stal pouze byznys. To je můj názor."

A jak se změnila práce fotografky, kdy si každý může svým mobilem vyfotografovat co ho napadne?

„Ta změna je opravdu veliká, já v oboru pracuji už minimálně třicet let. Prodělala jsem velkou technickou revoluci, tedy přechod od klasické fotografie k digitální. Nějakou dobu jsem se tomu bránila, ale nakonec jsem si musela pořídit počítač, software i fotoaparát, se vším se naučit pracovat a prokousat se tím," říká Ivana Lukavská.

Čtěte také

„Dnes bych řekla, že už v tom vidím výhodu, protože to spoustu práce usnadňuje. Okamžitě vidím výsledek a jestli jsem něco nespletla. Současná technika mi vyhovuje. Ale změny jsou také právě i ve vztazích na akcích. Prošla mi pod rukama spousta děvčat, ale dnes to odpadá. A je to podle mne škoda."

„Mnoho lidí fotografuje na mobilech. Nechci říct, že fotí špatně, protože mobily jsou dnes už mnohdy vybaveny lepším programem než leckterý profesionální fotoaparát. Udělají velké množství snímků a neumí vybrat ty krásné, stěžejní fotografie. Tedy balast a vše zůstává v mobilu a kdo ví, kdy se k tomu člověk vrátí," dodává fotografka Ivana Lukavská.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Jitkou Šedovou, Ivanou Lukavskou a Janou Krejsarovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.