Dáma si může vybrat, o kterou část spodního prádla chce přijít, směje se kouzelník Nikolas Kara

6. leden 2023

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byl kouzelník Nikolas Kara. Důvod byl jednoduchý, chtěli jsme, aby nám vykouzli šťastný a radostný rok 2023. Nebo alespoň úsměv na tváři. A něco z kouzel nás i naučil.

Je v silách kouzelníka vykouzlit šťastný a radostný rok 2023?
To ještě neumím. Ale úsměv vykouzlit umím pokaždé, když někam přijedu. Ale kouzla se neprozrazují. Ve chvíli, kdy divák přijde na princip kouzla, tak se cítí být ošizený a zklamaný.

Čtěte také

Vy se zabýváte hodně mikromagií, tedy kouzly s drobnými předměty, jako jsou karty, mince, prstýnky a jiné věci. Kdyby se někdo chtěl naučit kouzlit, tak jak na to? Jak jste začínal vy?
Když mi bylo asi 6 let, tenkrát běžel v televizi velmi populární pořad Zlatá mříž a vystupoval tam kouzelník Pavel Kožíšek, který tam herečku Sabinu Laurinovou proměňoval v ovečku. Přišel jsem na to, jak to dělá, a to mě uchvátilo. Vydal jsem se do knihovny, kde jsem si půjčil knížku pro začínající kouzelníky.

A ta byla napsána právě Pavlem Kožíškem. Takže jsem se naučil základy, a pak jsem dostal od Ježíška kouzelnickou sadu také od Pavla Kožíškem, tak jsem se naučil další věci. Pavel pak dělal dětské kouzelnické tábory, kam jsem jezdíval. Osobně jsme se setkali, on je vlastně takový můj mentor a velmi mne ovlivnil.

Pavel Kožíšek mi vždy říkával, kouzelník je herec, který hraje roli kouzelníka. Takže kouzelník musí být určitě dobrý herec.
Nikolas Kara, kouzelník

Pracujete hodně s kartami, s čím také ještě rád vystupujete?
Já pracuji se vším. Mám rád třeba i takzvaný mentalismus, to je takové pohrávání si s lidskou myslí. Mám rád i vtipná kouzla, kdy se lidé interaktivně zapojují.

Čtěte také

Dokážete prý také dámy zbavit spodního prádla, je to pravda?
Dáma si může vybrat, jestli chce přijít o vršek nebo spodek.

Kolik lidí se u nás věnuje mikromagii?
Existuje u nás organizace, Český magický svaz, která sdružuje všechny profesionální i neprofesionální kouzelníky. Profesionálně to dělá u nás nějakých 10 až 20 lidí, zbytek se tím neživí, má to jako koníčka. Ale kolik přesně osob se věnuje mikromagii, to si netroufnu říct

Co je předpokladem pro dobrého kouzelníka? Chce to šikovné ruce?
Chce to spoustu věcí, nejen šikovné ruce. Pavel Kožíšek mi vždy říkával, kouzelník je herec, který hraje roli kouzelníka. Takže kouzelník musí být určitě dobrý herec. Musí to být také psycholog, a musí mít samozřejmě zručné prsty. Vše to na sebe navazuje.

Už se vám někdy také nějaké kouzlo nepovedlo?
Víte, to se také stane. Ale musíte vědět, jak z toho ven, mít záložní variantu. Musím to vždy udělat tak, aby to divák nepoznal a zahrát to tak, že to tak prostě mělo být. Jen je z toho něco jiného.

Celý kouzelnický rozhovor Lady Klokočníkové s Nikolasem Karou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související