Další sezóna na krkonošských loukách končí. KRNAP obhospodařuje na 120 lučních lokalit

25. říjen 2019 09:38

Správa Krkonošského národního parku podporuje péči o cenné krkonošské louky. Díky několika běžícím projektům na podporu lučních společenstev obhospodařuje nyní zhruba 120 lučních lokalit. V rámci projektu „Obnovný management krkonošských luk" pod programem OPŽP byla tuto sezónu obnovena a podpořena péče o 43 lučních lokalit.

Čtěte také

„Letošní sezona pomalu končí a můžeme ji, troufám si říci, prohlásit za úspěšnou," říká ředitel Správy KRNAP, Robin Böhnisch.

„Letos jsme podpořili péči na 43 lokalitách. Veliké díky patří především hospodářům, kteří péči o louky realizovali. Celková výměra luk v rámci zmíněného projektu je více jak 360 hektarů," upřesnil.

Na krkonošských loukách se vláčelo, sekalo, sušilo seno, pásl dobytek, přesekávaly se nedopasky. Mohli jste vidět pasoucí se kravky, ovečky, kozy i koně. Sekalo se klasickými traktory, lehkými horskými traktory, šetrnými ručně vedenými sekačkami s lištou a křovinořezy. Teď na podzim můžete vidět hospodáře hnojit luční porosty odleželým kompostem.

Práci hospodářů na loukách doplňuje projektová pracovní skupina

Tito pracovníci Správy KRNAP pomáhají především s úklidem lokalit po zimě, úklidem štěrku a kamení z luk, pročišťováním stružek, se sečí invazivních a expanzivních druhů rostlin, především šťovíku alpského a lupiny mnoholisté.

Někteří žáci na Vrchlabsku vzali místo učebnic do rukou hrábě a vyrazili na krkonošské louky

Pracovní skupina též vyžínala borůvčí na loukách určených k dalšímu hospodaření, opravovala ohrady a pomáhala se sečí na špatně dostupných místech. Nyní se soustředí na vyřezávání náletu.

Péče o louky v číslech za letošní rok:

úklid po zimě, odvoz větví, spadlé stromy, opravy či likvidace starých ohrad, úklid větví a další práce na celkem 29 lokalitách
frézování pařezů na 2 lokalitách, úklid štěpky na 2 lokalitách
pročištění stružek na 7 lokalitách (v délce celkem 1 km)
úklid štěrku či kamenů z luk na 6 lokalitách
čištění svodnic na 5 lokalitách
seč invazivních a expanzivních druhů rostlin (šťovík alpský, lupina mnoholistá, křídlatka japonská, kýchavice bílá, třezalka) na celkem 21 lokalitách (10 ha)
oprava přehrážek v erozní rýze na lokalitě Friesovy Boudy
seč a úklid borůvčí na 5 lokalitách (celkem 1 ha)
seč podmáčených a špatně dostupných částí luk na 3 lokalitách
výřezy náletu zatím na 6 lučních lokalitách

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související