Dagmar Ruščáková: Skoro sváteční slovo

5. červenec 2012

V plánech na začátek července by v našich zemích radši neměly být důležité práce nebo schůzky - na schůzky by totiž nemusel nikdo přijít a práce by mohla zůstat stát. Proč? Protože na začátku července jsou přece ty dva svátky a to znamená volno, se kterým se už dá leccos podniknout. Léto konečně začíná a ti chlapi, co je slavíme, se tak náramně hodí.

Dávat srdce do slavení státních svátků se u nás nenosí, a když vezmu v úvahu celá desetiletí povinného ideologického jásání, tak se ani moc nedivím. Přesto dnes stojí za to zvednout hlavu od knížky, posekané trávy, zavářených malin nebo košíku hub a na chviličku se zamyslet.
Vzpomenout si na ty tvrdohlavé muže, kteří kdysi ve jménu své pravdy a přesvědčení měnili svět, a to nikoliv běžným způsobem - tedy ohněm a mečem. Zvolili tu těžší cestu, cestu učení, přesvědčování, příkladu. Jak Cyril s Metodějem, tak Jan Hus byli velmi vzdělaní, snažili se porozumět svému světu a udělat ho lepším místem k životu, přičemž svému úsilí podřídili prakticky vše.
Takže, když už máme ty svátky... co kdybyste se zamysleli, jestli znáte někoho, o kom by se dalo říct, že svůj život a práci zasvětil snaze v nějakém směru zlepšit život jiných lidí. Svět se sice spasit nedá, ale každá kapka je dobrá. A od nás ostatních je slušné si takové snahy aspoň všimnout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.