Dagmar Ruščáková: O tvarůžkách a zvídavosti

29. září 2012

Předevčírem jsem si s jednou známou povídala o její dovolené. Byla nadšená z mnoha zážitků, ale speciálně se zmínila o Lošticích, rodné to vsi olomouckých tvarůžků. Protože k dovolené patří také mlsání a ochutnávání, pustili se do studia kulinářských kreací postavených právě na tvarůžcích.Copak smažené, ty nikoho nezaskočily. Každá hospodyně ví, že cokoliv podávané v trojobalu bude pravděpodobně jedlé, tak proč ne syrečky?

Tvarůžky zapečené v bramboráku si také dovedu snadno představit. Ovšem syrečkové lívanečky s borůvkovou marmeládou a se šlehačkou mě prostě zaskočily.
„Je to skvělé, fakt!" přesvědčovala mě moje známá, aby po sérii superlativů na adresu onoho nezvyklého pokrmu připustila, že nebýt osobního doporučení důvěryhodné kamarádky, tak by si to neobjednala. Znělo to příliš divně!
A já jsem si uvědomila, jak velikou silou v našich životech je zvyk - v dobrém, i tom horším. Vedle toho, že nám poskytuje jistotu a bezpečí všedního dne, tak nám ztěžuje objevování nových věcí. Překročit uzemňující přesvědčení „takhle se to dělalo vždycky a stačilo to" se nejlépe daří dětem, a potom silným osobnostem, kterým do jisté míry až do dospělosti zůstala duše dítěte.
Vymyslet a realizovat překvapivý vynález je však pořád jenom půlkou práce - v té druhé je třeba přesvědčit konformní a kapku lenivý svět, že se něco takového dá použít. A právě v tomto okamžiku jsou potřeba lidé podobně zvídaví jako sami tvůrci, kteří si novou myšlenku vezmou za svou, a svým příkladem přesvědčí ostatní.
Tak co, dám si jednou syrečkové lívanečky s borůvkami? Patrně ano, protože mě moje známá nahlodala a já jsem stejně zvědavá jako mlsná. A dám si je na oslavu tvořivosti a zvídavosti. Kde bychom totiž bez nich byli?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.