Dagmar Patrasová: Xénie z Arabely se jako všechny mrchy hrála výborně

1. červen 2020

Postava princezny Xénie ve slavném seriálu Arabela patří mezi oblíbené role herečky a zpěvačky Dagmar Patrasové. „Jako zlá princezna jsem mohla být parádnicí i sekernicí, která všem poroučí, a to mě bavilo,“ říká.

Dagmar Patrasová pochází z umělecké rodiny. „Tatínek byl sólový harfenista, maminka zpívala ve filharmonickém sboru pod panem Talichem a dědeček byl kapelník,“ říká zpěvačka a jak sama přiznává, nenapadá ji nikdo, kdo by v rodině neměl hudební talent.

Přestože od dětství navštěvovala hodiny klavíru a zpívala v dětském sboru, přijímačky na Státní konzervatoř musela dělat Dagmar Patrasová na zapřenou: „Tatínek si nepřál, abych dělala jakékoli umělecké povolání, naopak chtěl, abych studovala jazyky nebo dělala sekretářku.“

Do třídy, kde se konaly přijímačky, tak musela budoucí herečka a zpěvačka tajně proklouzávat. Ve vedlejší třídě totiž vyučoval její otec. Přihlášku na konzervatoř se jí nakonec utajit nepodařilo a o jejím přijetí se Karel Patras dozvěděl dokonce dříve než dcera.

Píseň o žížale Julii

Ačkoli se Dagmar Patrasová na začátku své kariéry zaměřovala na dospělé publikum, mezi její nejznámější písně patří rozhodně ta pro děti s názvem Chytila jsem na pasece žížalu. „Text písně vymyslel Ondřej Suchý a dodnes mu za to velmi vděčím, protože žížala se mnou žije neustále,“ říká zpěvačka.

Podobu žížaly Julie vymyslela sama Dagmar Patrasová: „Přála jsem si, aby to byla taková žížalí holčička, na které by se dalo demonstrovat, jak se má a nemá chovat.“

Od princezny k návštěvnici z budoucnosti

Ze všech filmových rolí je herečce nejblíže Xénie v Arabele, a to přesto, že se jedná o zápornou postavu. „Mrchy se hrají strašně dobře, takže když jsem četla scénář, jásala jsem,“ vzpomíná herečka v pořadu Xaver a host. „Pamatuji si také, že jsem od dětí dostávala spoustu rad, co bych jako Xénie měla dělat. Jedním z doporučení bylo například zavřít draka do elektrárny, aby tam vyráběl elektřinu,“ vypráví.

Další významnou roli získala Dagmar Patrasová ve slavném seriálu Návštěvníci. Známý sci-fi seriál přinesl na televizní obrazovky nejen možnost cestování časem, ale také pokrm s názvem „amarouny“ a pojem „humidovat“. „Slíbila jsem režisérovi Jindřichu Polákovi, že význam slova nikdy neprozradím, takže musím mlčet i teď,“ s úsměvem odmítá více prozradit herečka.

Během své herecké kariéry, v níž mělo nezastupitelnou roli působení v divadle Semafor, se Dagmar Patrasová setkala s řadou slavných herců a hereček. Jak vzpomíná na Vladimíra Menšíka, se kterým si zahrála v Arabele, a co pro ni znamenalo setkání s jejím hereckým idolem Alainem Delonem, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio