Cyklisty možná čeká od nového roku šok. Značky zakazující vjezd na lesní cesty

21. říjen 2021 08:13, aktualizováno

Majitelé některých lesů pravděpodobně od nového roku zakáží vjezd cyklistům na lesní cesty a to jak na ty nezpevněné, tak i asfaltové. Ty jsou přitom často značené jako oficiální cyklotrasy. Důvodem je podle majitelů lesů novela silničního zákona, která určuje boční odstup vozidel od cyklistů. 

Čtěte také

„Jsem rád, že se konečně začala tato problematika řešit," říká Roman, pro kterého je cyklistika velkým koníčkem, ročně najezdí asi tři tisíce kilometrů. Novelu zákona o bočním odstupu vozidla od cyklisty vítá, na silnici se prý necítí bezpečně: „Řekl bych, že někteří řidiči jsou dost bezohlední.“

Podle novely zákona musí motoristé od nového roku na běžné silnici objíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně 1,50 metru. Zmíněná vzdálenost platí podle novely v místech, kde je to možné. Na užších komunikacích má stačit metrový odstup, i ten je ale například na lesních cestách nereálný.

„Měřit se bude od nejširšího bodu. Tedy například od konce řídítek kola a zpětného zrcátka u vozidla," popisuje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík připravovanou metodiku pro své kolegy v terénu. „Samozřejmě je ještě čas tuto metodiku upravovat. Stále probíhají určitá jednání mezi námi a Ministerstvem dopravy.“

Čtěte také

„Tahle lesní komunikace je široká 2,70 metru. Vlevo je skála a vpravo prudký sráz až do údolí potoka a ještě jsme ve strmém stoupání,“ popisuje správce lesa Petr Bláha místo v turisticky oblíbených Broumovských stěnách.

Jsme na zpevněné cestě, kudy jezdí nejen třeba hajný, ale také technika těžařů. Splnit nově předepsaný odstup tady nebude možné. „Stojíme na místě, kudy projíždělo nákladní vozidlo se dřevem. A je vidět, že pneumatiky jsou obtisklé od krajnice ke krajnici. Vlastně nezbývá místo už vůbec na nikoho. Tady se nevyhnete ani s pěším turistou natož s cyklistou. A ještě s odstupovou vzdáleností jeden metr.“

Čtěte také

Tenhle úsek je sice oficiálně značenou cyklotrasou, od nového roku ale cyklisty přivítá značka Zákaz vjezdu jízdních kol. „Je to absurdní situace, ale donutili nás k tomu zákonodárci.“ Petr Bláha přitom nemluví jen za sebe. Je totiž prvním místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR, které zastupuje víc než 1300 vlastníků lesů s celkovou výměrou přes půl milionu hektarů. „V názoru na tuto věc panuje jednoznačná shoda."

Největší vlastních lesů, státní podnik Lesy České republiky zatím problematiku novely zákona podrobněji neřešil. Českému rozhlasu to řekl vedoucí Odboru vnějších vztahů Martin Zajíček. Státní podnik prý nechce návštěvníky lesů zbytečně omezovat. Na druhou stranu ale připouští, že se Lesy ČR musí řídit zákony a je tak prý možné, že v konkrétních lokalitách od nového roku nějaké změny nastanou.

Zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR podle svých slov na problém zákonodárce v minulých měsících opakovaně upozorňovali, ovšem neúspěšně. Například pozměňovací návrh novely, který by definitivně vypustil povinný boční odstup, nebyl v Senátu přijat. O jeden hlas.

Podle právníka absurdní

„Názor tohoto spolku je zcela absurdní. Pokud je lesní cesta široká akorát na jeden traktor, je logické, že zde bezpečně není možné předjíždět vůbec. Pomalejší prostě musí na vhodném místě zastavit a uvolnit cestu. Nový zákon to nijak nemění. Nestrašme, žádný ‚kolaps dopravy v lesích‘ ani jinde nehrozí,“ říká Tomáš Kindl, právník a iniciátor zákona.

Spustit audio

Související