Cyklisté se v Krkonoších nově dostanou na Luční a Labskou boudu

22. září 2010

Až na Luční boudu smějí nyní dojet cyklisté. Správa Krkonošského národního parku povolila roční zkušební provoz i přesto, že jde o první zónu národního parku. Správa parku vzala v úvahu sílící tlak veřejnosti na to, aby pohyb cykloturistů v úseku Výrovka - Luční bouda byl povolen. Argumenty pro zmiňovali zejména, že jde o úsek asfaltovaný, zatímco jinde krkonošské cyklotrasy běžně vedou i po nezpevněných cestách. Nebrali ovšem v úvahu, že i přesto tato komunikace prochází nejcennějším a nejpřísněji chráněným územím parku, kam vjezd bez povolení správy zakazuje návštěvní řád. Nicméně vstřícný krok správa letos učinila, trasa byla označena a zkušební provoz tedy na jeden rok zahájen.

Opatření však má také své odpůrce, zejména z řad pěších turistů. Správa parku ale stanovuje přísná pravidla provozu a její dodržování také sleduje. Trasa byla opatřena informačními tabulemi, ty upozorňují na nebezpečí poškození cenných okolních přírodních partií a připomínají zejména nezbytnou ohleduplnost cyklistů. Pokud jde o pravidla, vjezd je například povolen pouze mezi 9:00 a 17:00 hodinou, u Luční boudy povolení vjezdu končí a bouda má proto zřízenu úschovnu kol, uhýbat nebo vyjíždět z cesty do Kleče nelze, těch základních pravidel je celkem pět. Na trase jsou strážci parku, od pondělí 7. července bude zahájen i monitoring. Jeho výsledky rozhodnou, zda zkušební provoz bude změněn na běžný nebo bude prodloužen, případně zrušen.
Podobně má být letos povolen také vjezd cykloturistů k Labské boudě. V přípravném řízení neměla Labská bouda připravenu úschovnu pro kola, provoz tedy mohl být povolen až od 15. července na jeden rok, a to po zásobovací cestě v úseku Zlaté návrší - Labská bouda. I tato trasa bude opatřeny informačními tabulemi a bude probíhat monitoring, který rozhodne pro příští rok.

Spustit audio