Cyklista Daniel Polman se chystá na nejtěžší silniční ultramaraton na světě Race Across America

8. květen 2019 10:14

Novopacký cyklista Daniel Polman pojede Race Across America. Nejtěžší silniční ultramaraton na světě. Limit na zvládnutí bezmála 5000 km dlouhé trasy ze západního pobřeží Kalifornie k východnímu pobřeží v Marylandu je pouhých 12 dní, tedy 288 hodin. Závodníci tak musí denně ujet minimálně okolo 450 km. Spí většinou maximálně 2 hodiny denně, jinak jedou prakticky nonstop.

Chtěl jsem nakouknout do země, co hýbe světem a vidět, jak žijí Američané. Na kole kolem USA

Radek Hroch projel na kole Spojené státy americké z východního na západní pobřeží

Má výprava neměla sloužit pouze jako cyklistický výkon, ale jako jakési alespoň částečné nahlédnutí do země, která hýbe světem, všichni o ní mluví, ale málokdo může říci, že ji zná. Chtěl jsem vidět, jak žijí běžní Američané, vidět známá města, navštívit muzea, galerie, národní parky, říká Radek Hroch z Hradce Králové. A tak vyrazil na kole kolem USA.

Závod odstartuje 11. června. Daniel Polman tak do Ameriky odlétá už za necelý měsíc.
„Jelikož jsem v Americe nikdy nebyl a hlavně jsem nikdy nebyl ani v poušti, tak se chci alespoň čtyři, pět dní před závodem maličko zaklimatizovat a zjistit, o čem to vůbec je, jezdit třeba v teplotách 45 stupňů Celsia."

Přípravu mu zkomplikovalo zranění na závodech v Hradci Králové. Daniel je po operaci, ale stále ještě nosí bandáž.
„Cítím se ještě ne úplně stoprocentně. Ale den ode dne je to lepší, což je pozitivní vývoj."

V garáži jsou připravena tři kola, která pojedou spolu s Danielem do Ameriky.
„Jsou uzpůsobena svojí geometrií, rámem a dalšími věcmi, podle typu terénu. Takže mám kolo na totální roviny, další kolo mám spíš do zvlněného terénu. A potom mám vyloženě lehké kolo do kopců."

Novopacký cyklista Daniel Polman pojede Race Across America

Kvůli zranění byl Daniel nucen omezit trénink. Ale jak vypadala celková příprava na tak náročný závod?
„Když se tak nad tím zamyslím, tak trénink začal už v roce 2003, kdy jsem jel první čtyřiadvacetihodinovku. řekl bych, že závod jako je Race Across America už vyžaduje několikaletou přípravu."

Dřevorubec mistrem republiky v enduru. V práci řeže stromy a ve volném čase zatáčky na kole

František Žilák, úřadující mistr České republiky v enduru na horských kolech

Český rozhlas Hradec Králové se těší na dnešní dobrodružství. Protože si do studia pozval jako hosta Františka Žiláka z Police nad Metují, úřadujícího mistra České republiky v enduru. V práci seká stromy a ve volném čase potom řeže zatáčky na kole. 

V Americe čekají na závodníky přejezdy pouští přes dlouhé pláně, ale také frekventovaná města. Z čeho má Daniel největší obavy?
„Pouště jsou zrádné samozřejmě svým horkem. Takže teď řeším i nějakou chladící vestu. Jede se tam přes Skalisté hory, přes tři horská sedla, která mají nadmořskou výšku přes 3 000 metrů. Tak je zase problém s tou výškou, docela hodně závodníků tam bojuje."

Určitě bude hrát během závodu velkou roli také strava.
„Já jsem v podstatě zjistil na závodě Okolo Rakouska, že výborný iontový nápoj je opravdu pivo. Když se třeba smíchá s citronovou šťávou, tak je to vážně dobrá věc. Tyto ultramaratony jsou hodně o normálním jídle. Výborné jsou polévky, zejména vývary. Je dobré si nechat uvařit rýži. A samozřejmě se musí hodně doplňovat tuky."

Daniel Polman pevně doufá, že se mu závod podaří dojet až do cíle. Stal by se tak teprve třetím Čechem, který by Race Across America úspěšně absolvoval.

Spustit audio

Související