Cvičení nás baví odjakživa. Držíme krok s dobou, smějí se Sokolky z Pražského Předměstí

28. květen 2018

Všesokolský slet je zase o něco blíž. Začíná už prakticky za měsíc. Ny vám proto v našem vysílání postupně představujeme některé sokolské župy, některé jednoty. Dnes to bude TJ Sokol Pražské Předměstí v Hradci Králové, odkud za námi přišly rovnou tři dámy - Marta Hrdinová, Daria Trávníčková a Věra Zavřelová.

Nazdar, vítejte u nás ve studiu. Vaší jednotě je letos už 123 let, pravidelné cvičení zahájila 28 září 1895. Tehdy tam bylo 131 členů a z toho 48 žen. Jak vy jste se dostaly ke cvičení v Sokolu? Cvičili už u vás v rodině v Sokolové?
Ano, určitě. Já jsem chodila do Sokola jako dítě a pak jsem se k tomu vrátila, když jsem šla do důchodu. Já jsem si říkala, že nechci být doma. Chci něco dělat, tak jsem se vrátila k cvičení. Já jsem vždycky ráda cvičila. Pak jsem zjistila, že tady účinkuje v Hradci Věrná garda, která je pro ten věk, co mi vyhovovalo. Takže jsem začala chodit ke cvičitelce Martě Hrdinové, která je tady vedle mě.

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

Vždy, když potkám hradecké Sokoly, tak mi připadá, že jste výborná parta. Je to tak?
Ano, to určitě. Ano, rádi se potkáváme. A děláme i jiné aktivity, nejeno ten Sokol a cvičení.

Protože paní Marta trénuje i spolek country tanců.
Ano, Darja to je jedna z nich.

Každý je sochařem svého těla. A pohyb je život. To je krédo Sokolů tělem i duší

Kamil Pavlásek a Jaroslav Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V tomto roce připravuje Česká obec sokolská už 16. Všesokolský slet, a tak vám budeme pravidelně ve vysílání na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové současnou sokolskou činnost představovat. Dnes to bude se členy Sokolské župy Orlické Kamilem Pavláskem a Jaroslavem Novákem. 

V roce 1948 byl 11. všesokolský slet, pak dlouhá pauza až do roku 1989. V roce 1994 byly obnoveny slety jednou za šest let. Kolika jste se, dámy, už účastnily?
Já jsem právě na sletě ještě nebyla, až teď. Ale byla jsem na těch spartakiádách.

O to víc se těšíte?
No, už vzhledem k věku je to takové složitější, ale těším se.

A já jsem absolvovala všechny slety od obnovení Sokola v roce 1994. Jde to po šesti letech, 2000, 2006, 2012 a teď bude. A před tím jsem cvičila jako dítě pořád. V roce 1968, když se začal obnovovat Sokol, tak jsem chodila na nábřeží do Sokolovny, tam byla náčelnicí Maruška Pešková, stará cvičitelka. Tam i předškolní děti cvičívaly.

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

Paní Darja a paní Věra cvičí. A vy jste paní Marto jejich trenérka. Budete i cvičit nebo na to jen dohlížíte?
Jsem cvičitelka. Uvidíme, jak to dopadne. Tady budu na můstku v Hradci Králové a uvidíme, jak v Praze.

Vy jste ale i lektorkou jógy, vedete country tance. Jak jste se stala od cvičenky také cvičitelkou?
To je ten zájem, protože mě to táhlo vždycky ke cvičení. Hned po maturitě jsem si udělala cvičitelské zkoušky a od té doby jsem cvičitelkou. A jakmile se objevil nějaký nový trend, hned jsem šla do toho. Ať to byla zdravotní tělesná výchova, nebo jóga, pohybová výchova s Drahou Horákovou. To byl úplně jiný způsob cvičení, měkký pohyb, soulad s hudbou, krása pohybu.

Sokolky nacvičují na slet, nebo dá se říct, že už je asi nacvičeno, skladbu Princezna Republika. Máte už pocit, že je nacvičeno?
Vylepšovat se musí pořád. Ještě se sejdeme, než bude zkouška sletu. Já jsem přísná cvičitelka. Ale to musí být.

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

Skladba se tedy jmenuje Princezna Republika. Můžeme ji trošku představit trošičku?
Skladba pro dospělé je dlouhá 9 minut a jmenuje se podle první písničky. Je to valčík, jmenuje se Princezna Republika. Do teď to byla neznámá písnička od Karla Hašlera. Protože je 100 let od vzniku republiky, ta písnička je stejně stará jako naše republika.

Měli jsme tady ve studiu vaše kolegy, muže Sokoly. A ti říkali, že je to tak krásné, že jim to připadá až skoro dojemné. Že čekají, že i sami budou dojati a i diváci budou dojati.
Je to dojemné. A můžu říct, že jsou tam opravdu krásné melodie. Proto jsem také začla nacvičovat, od začátku až do konce. Je tam i veselá část, potom taková jakoby valčíková. Polka. Je to opravdu moc hezké. Myslím si, že se to bude každému líbit.

Dobové snímky ze začátků Sokola v Hradci Králové

Dobře se na to cvičí?
Je to krásná choreografie. Dobře se na to cvičí. Ale na to zapamatování je to docela náročné. U každé skladby je důležitá pohybová paměť, orientace v prostoru, všechno je důležité. Já ale před těmi autorkami smekám. Protože nemají lehký úkol. Cvičenci jsou už v pokročilejším věku, někteří i přes 80, i 90 a víc někteří byli, možná ještě budou v Praze. A musí ta skladba zaujmout diváka. Nemůžou ale použít poskoky, dřepy, švihy, nic takového, poklus nic, co se v jiných skladbách objevuje. A přesto je to krásná skladba tou choreografií. Jeden obrazec přechází plynule do těch dalších obrazců. Autorky jsou z Prahy, je to inženýrka Lenka Kocmíchová, to je náčelnice České obce sokolské a její sestra, rodná sestra i sokolská sestra, když to řekneme, a to je lékařka, MUDr. Blanka Kocmíchová. A jejich maminka jezdí s nimi, tentokrát už cvičit nebude. Myslím, že už jí bude 96 roků.

Čtěte takéSokolská župa Orlická

A co budete mít, dámy, na sobě?
Bílou halenku, modrou sukni, červený pásek.

Ano, bílá halenka s červenými vzory. Tak pojďme pozvat, protože bude možnost už velmi brzy vidět vaši skladbu ještě před tím, než vypukne slet naostro. Tak v Hradci Králové bude krajský slet. Kdy bude?
Krajský slet bude v neděli 3. června odpoledne. Od 13 hodin 30 minut začíná hrát dechovka a diváci si mohou sedat na lavičky. A my se budeme chystat a připravovat se. Ve 14 hodin to začíná slavnostním nástupem. A pak jdou jednotlivé skladby postupně za sebou. Princezna Republika bude na závěr sletu, takže to bude takové ukončení. Skladeb máme celkem 11. Ale bude jich 12 s tím, že máme také hosty.

Marta Hrdinová, Daria Trávníčková a Věra Zavřelová, Sokolky z Pražského Předměstí v Hradci Králové

Když už se blíží ta velká vystoupení, jste trošku nervózní?
Nervózní jsme a máme strach, abychom to nezkazili, musíme se snažit. Marta na to dohlíží, tak doufejme, že nám to vyjde. Hlavně, aby všichni přijeli včas. Protože zkoušky jsou na minuty a nepřidá nám nikdo ani pět minut. Ani minutu.

Tak my moc držíme palce, ať to všechno vyjde. 3. června v Hradci Králové. Mějte se moc hezky. A nazdar!
Děkujeme. Nazdar!

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související