Cvičení, které baví pivní nadšence. Pivní jóga se stala v Berlíně senzací

12. leden 2018
Pivní jóga v Berlíně. Bieryoga

Je pátek večer, což je doba, kdy se Berlíňané nejčastěji potkávají s přáteli u vychlazeného piva. A nejinak je tomu i během dnešního večera. Jen s malým rozdílem, místo ke stolu milovníci piva usedají na cvičební podložky. Jako každý pátek se v zadních prostorách jedné z hospod uprostřed Berlína koná jóga, která se stala v posledních měsících zdejší senzací. Na ni musíte dorazit s dvěma lahvemi piva. Takže je jasné, že o klasickou lekci jógy rozhodně nepůjde.

„Kdo už někdy předtím pil pivo? Zvedněte ruku, prosím. To je jediná zkušenost, kterou k dnešní hodině pivní jógy potřebujete.“ Lektorka Emily už na začátku své lekce vtipkuje a dokonce účastníky vybízí k tomu, aby tuhle hodinu nebrali moc vážně a spíše se bavili. Se svou kamarádkou Jhulou pivní jógu v této podobě zavedla v Berlíně už přede dvěma lety. Obě dvě chtěly spojit své dvě vášně – pivo a jógu – do jedné. A podle vysoké návštěvnosti na každé z lekcí, četnosti sdílení na sociálních sítích a zájmu zdejších médií se jim to opravdu podařilo.

Pivo jako cesta k józe

Guru jógy

02398714.jpeg

Rozhlasový dokument Jaroslava Balvína, který vysíláme 31. července, sleduje všední den nevšedního gurua jógy. Pražané ho mohou znát z metra a ulic metropole jako zvláštní postavičku celou v oranžovém.

„Každý to miluje. Ještě nikdo zatím neodcházel nešťastný nebo nespokojený a to je to, co mě na tom baví. Vážím si i toho, že na lekci dorazí i muži. Protože spousta chlapů na západě vidí jógu jako něco ženského a pro ně nedostupného. Myslí si totiž, že na jógu musí být extrémně ohební nebo se obléknout do nějakého přiléhavého oblečku. Takže nikdy nepřemýšlí o tom, že by jógu někdy vůbec vyzkoušeli. Ale přijdou kvůli pivu. Nebo se nechají zlákat od své přítelkyně, protože slyší, že se při tom pije pivo. A na konci hodiny pak ke mně přijdou a říkají: wow, vůbec jsem netušil, co jóga vlastně je nebo co obnáší, měl jsem představu, že se jen leží na zemi a nic se nedělá. Takže v tomhle ohledu je příjemné rozšiřovat jógu i mezi takové lidi, kteří by se s ní nijak nesetkali. A to je to, co se mi na tom líbí nejvíc,“ popisuje klasicky vyškolená lektorka jógy Emily, které stejně jako její kamarádka Jhula pochází z australského Melbourne.

A jak vlastně přišly na nápad spojit flašku piva s jógou? „Když byla Jhula před dvěma lety v Birminghamu v Americe, viděla tam na programu pivní jógu. Tehdy nešla na lekci, protože nemohla, ale když se vrátila zpátky do Berlína, pořád přemýšlela nad tím, jak by taková pivní jóga mohla vypadat. Jak bychom mohli začlenit pivo do cvičební sestavy. A tak vznikl náš nápad. V Americe se pořádají hodiny jógy v pivovarech, kdy proběhne klasická lekce a pivo se pije až teprve po jejím skončení. Ale my jsme zavedly pití piva už při samotném cvičení. Takže v tomhle je velký rozdíl,“ vzpomíná na prvopočátek Emily.

Pro začátek pivní meditace, později třeba balancování s lahví na hlavě

„Takže naši dnešní lekci začneme tak, jako při jakékoliv jiné hodině jógy, a to meditací. A protože je to pivní jóga, budeme dělat pivní meditaci.“ Úvod hodiny je tak trochu rozpačitý. Asi nikdo ze zdejších účastníků ještě nikdy s vychlazeným pivem nedělal to, co po nás Emily vyžaduje. A myslí to skutečně vážně. Máme si sednout do tureckého sedu, zavřít oči a flašku piva chytit mezi prsty. Cítit teplotu, vnímat obal piva, zda je orosený, a pak si ke chmelovému moku také přičichnout. „Jaké asociace vám tato vůně přináší? Doufám, že to jsou pozitivní asociace. Teď se společně poprvé napijeme, a když to uděláte, ponechte si lok piva na chvíli v puse a všimněte si pocitu, který pivo ve vaší puse vyvolá. Všímejte si bublinek, hořkosti. A pak pivo pomalu spolkněte až do vašeho břicha. Já tohle nazývá vědomé pití. Takže se společně napijeme…“

Pivní jóga v Berlíně. Bieryoga

Tohle je sice příjemný začátek, ale dojde i na záludnější pozice, ve kterých flaška piva funguje jako velký pomocník, třeba jako podpěra, anebo naopak zaručuje větší náročnost cviku. „Máme třeba pozici trianglu, ve kterém flaška slouží namísto bloku. V předchozích lekcích jsme měli třeba pozici mostu a láhev piva byla pod ním, aby se tak zvedalo pánevní dno. Dále třeba děláme balanční pozice, ve kterých se hledá rovnováha s flaškou na hlavě… je to různé,“ podotýká lektorka Emily a prozrazuje, že o žádosti o rozšíření lekcí bieryogy nemá nouzi. „Každý týden dostáváme spoustu žádostí z nejrůznějších zemí, abychom školili lektory jógy v pivní józe, ale nemůžu být všude na světě. Během zimy jezdím do Austrálie, kde učím, také máme nějaké lekce v Curychu a po dalších městech ve Švýcarsku, také samozřejmě po Německu.“

Pro skutečné jogíny zklamání, pro ostatní zábava a příležitost k seznámení

Pro jógové nadšence nebo skutečné jogíny může být nový druh jógy menším zklamáním. Atributy, které jsou většinou s jógou spojovány jako hluboká meditace, vyhýbání se alkoholu nebo vědomé prodýchávání ásan, jsou v této lekci rozmetány ve prospěch zábavy a sociálního života. A Anna Vohlídalová, jedna z účastnic lekce pivní jógy, souhlasí s tím, že taková hodina jógy funguje spíš jako jednorázové pobavení: „Na tomto typu jógy je hlavní efekt to, že tam jde člověk poprvé. Pravidelně třeba jednou za měsíc jako zpestření pátečního večera.“

Pivní jóga v Berlíně. Bieryoga

Pivní jógu po vyzkoušení spíš považuju za sociálně zážitkový pohyb, který se samotnou jógou nemá příliš mnoho společného. To, že v ruce držíte flašku, vyčkáváte na povel lektorky, kdy se můžete napít a polknout, nebo se soustředíte jen na to, aby se láhev při balančních pozicích neskácela z výšky na zem, popírá původní filozofii prastarého cvičení. Ale jakmile od těchto aspektů odhlédnete, spokojeně procvičíte vlastní bránici, pozitivně se naladíte a zaručeně zvýšíte hladinu alkoholu v krvi.  A při tom se ještě naprosto přirozeně a spontánně seznámíte s dalšími účastníky, se kterými si pak v klidu dáte třeba další pivní kousek na baru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.