Čtyři větší uzavírky a desítky míst oprav silnic čekají od května řidiče v Královéhradeckém kraji

11. květen 2021

V Královéhradeckém kraji začínají v těchto dnech některé silniční uzavírky. Stavební práce na opravách silnic během letošního roku přibrzdí dopravu na desítkách míst, kraj chce do oprav investovat kolem 900 miliónů korun a i s investicemi státu to bude téměř 5 miliard. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Pokud jde o zásadní květnové uzavírky, jsou celkem čtyři. V pondělí začala stavba nového mostu, kvůli které je úplně uzavřená silnice z Orlického Záhoří do Rokytnice v Orlických horách, tady vede objízdná trasa přes Bartošovice a Neratov a hotovo bude v srpnu.

Čtěte také

Další omezení čekejte na silnici v Horním Maršově, kde začala stavba mostního provizoria na hlavním tahu do Pece pod Sněžkou, tady počítejte s kyvadlovým provozem.

Další akce začnou v dalších dnech - příští pondělí zavřou silnici II. třídy číslo 304 v Úpici, až do listopadu budeme muset stavbu objíždět přes Radeč a Libňatov, nákladní auta dokonce přes Náchod, Jaroměř a Trutnov.

A na konci května začne oprava silnice mezi obcemi Těšín, Soběraz a Radim, tam povede objížďka přes nový obchvat Valdic a Jičína a také přes Úlibice.

Chystá se pro letošek také něco na silnicích první třídy?

Takových staveb je zhruba čtyřicet, většinou přinesou zdržení kvůli kyvadlovému provozu.

Čtěte také

Z těch zásadních připomeňme například uzavírku v Pilníkově na Trutnovsku, kde se na silnici I/16 budou až do listopadu opravovat další mosty.

Hned na dvou místech se začne s opravami na silnici I/35, konkrétně půjde o další úsek v Ostroměři a úsek u Milovic, v plánu je oprava obchvatu Týniště nad Orlicí nebo silnice v Borohrádku.

Dobrou zprávou je, že na silnicích I. třídy se téměř všechno obejde bez nutnosti dlouhých objížděk, většinou bude stačit v uvozovkách "jen" kyvadlový provoz.

Objížďky ovšem čekají řidiče i na některých silnicích II. tříd

Je to přesně tak. Takových úseků je zhruba třicet, na řadě z nich se pracovalo už vloni.

Čtěte také

Například mezi Chlumcem nad Cidlinou a Novým Bydžovem, v úseku od Hradce Králové na Malšovu Lhotu nebo na silnici od Chlumu přes Velký Vřešťov směrem na Hostinné, tam se pracuje dokonce už několikátým rokem.

Bohužel většina prací na úsecích silnic II. tříd sebou nese právě úplné uzavírky a objížďky, které potrvají i v letošním roce na řadě míst až do přelomu října a listopadu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka