Čtyři křehké ženy pomáhají strážníkům v Broumově s prevencí kriminality

19. říjen 2015

Asistenty prevence kriminality v problémových lokalitách má celá řada měst. Spolupracují se strážníky a jejich úkolem je hlavně zprostředkovat kontakt s tzv. nepřizpůsobivými lidmi. V Broumově přitom tuhle náročnou práci nevykonávají urostlí muži, ale čtyři křehké ženy.

„Většinou hlídáme ty vyloučený lokality a pak chodíme po celém městě", Denisa Kivaková pracuje jako asistent prevence kriminality od dubna letošního roku.

Celý den tráví v terénu a často přichází do styku s Romy.

Sama se přitom k romské národnosti hlásí, práci jí to ale prý výrazně neusnadňuje: „Na jednu stranu jo, na druhou ne. Romové si myslí, že jsme bonzáci. Takže člověk má někdy chuť s tím praštit. Jsou lidi, kteří se začlení, přijde jim normální posílat děti do školy a pracovat, ale jsou jiní, kteří nám na rovinu řeknou, co ti je po tom, to je moje věc."

Čtěte také

Problémy jsou podle Denisy Kivakové především s lidmi, kteří se do Broumova v posledních letech přistěhovali.

Těm prý nerozumí ani ona: „Naši starousedlíci, co se tady narodili a žijí tady, tak se chovají jinak. Je tady ale hodně přistěhovalců a ty my nemůžeme pochopit. Mají jinou mentalitu, přestože jsou Romové."

Asistenti prevence kriminality na kutnohorském hřbitově

I tak se čtveřice asistentek kriminality v Broumově osvědčila.

Potvrzuje to vrchní strážník městské policie Radek Havelka: „Co se týče té naší komunity, tak mají porozumění. To znamená, že jsou schopné uklidnit krizové situace. Vědí, jak s těmi lidmi komunikovat a je to lepší, než když tam přijede strážník."

Také proto je pravděpodobné, že budou asistentky prevence kriminality působit v Broumově i v příštím roce.

autor: PLE
Spustit audio