Čtrnáctinásobný mistr ligy fotbalista Jiří Novotný teď hraje za SK Rakovník a je i trenérem mužstva

9. září 2021

Jiří Novotný získal v minulosti se Spartou čtrnáct ligových titulů. Letos mu bylo 51 let, ale přesto stále fotbal aktivně hraje. Dnes obouvá kopačky v dresu třetiligového Rakovníku. V klubu navíc působí jako sportovní ředitel a asistent trenéra.

Za Spartu hrál Jiří Novotný od svých 14 let a je nositelem čtrnácti ligových titulů. V nejvyšší československé a české fotbalové lize odehrál 405 zápasů a vstřelil desítky branek. Jak na to dnes vzpomíná?

"Bohužel doba se změnila, dnes hráči odcházejí už ve 20 letech. My, když jsme začínali, tak nejdříve mohli odcházet ti starší hráči, kteří odešli za zásluhy. To byla jiná doba a tak to prostě je. Těžko už nějaký hráč zůstane v jednom klubu 18 let jako já," vzpomíná fotbalista.

V současné době hraje Jiří Novotný za SK Rakovník a zároveň je sportovním ředitelem a asistentem trenéra klubu. Je mu sice už 51 let, ale kondici by mu mohli někteří mladší hráči závidět.

"Já jsem vlastně každý den na hřišti, protože dělám asistenta sportovního ředitele, takže s kondicí zatím problémy nemám. Musím to zaklepat, protože mi zatím slouží zdraví, tak se můžu takhle udržovat."

Na jaké tituly a zápasy Jiří Novotný nejvíce a nejraději vzpomíná? A proč se rozhodl spojit svoji další fotbalovou kariéru právě s Rakovníkem? To můžete slyšet v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.