Čtrnáct nehod na chrudimském náměstí. Hasiči soutěžili ve vyprošťování

20. září 2018 14:36

Na chrudimském náměstí od rána zasahovali hasiči. Jsou to ale zásahy jen simulované. Konalo se tam totiž mistrovství České republiky ve vyprošťování u dopravních nehod.

Obhlédnout situaci, zajistit vozidlo, vyřadit z provozu nevybuchlé airbagy a pak vyprostit zraněného. Tak by se dal v krátkosti popsat postup práce hasičů, když přijedou k dopravní nehodě. Na chrudimské náměstí se dnes sjely hasičské týmy z Čech, Moravy i Slezska a soutěží, kdo z nich je v této disciplíně nejlepší.

„Vytváříme vstup pro tu zraněnou osobu. Ten by bylo potřeba udělat co nejkomfortnější, ale vždycky to tak nejde. Zvlášť v dnešní době, kdy ty auta jsou lepší, pevnější a dokonalejší, tak pro cestujícího je to skvělá věc, ale pro nás na vyproštění je to čím dál větší problém,“ popisuje práce na vyproštění z vozidla Petr Dufek, velitel týmu Pardubického kraje.

Na mistrovství ČR ve vyprošťování soutěžili hasiči už podeváté.

„Každé auto je jiné, ale určitě máme nějaký nadhled a přemýšlíme nad tím, když se to dělá. Je hrozně důležité to neuspěchat a všechno dělat s rozumem a rozvahou.“

Žádné vraky, jen nová auta

Každý tým má svůj vlastní scénář. Podle koordinátora Martina Žaitlika jsou rozdílné, ale jsou obtížností srovnatelné. „Snažíme se, aby všechny byly vyrovnané a byly dělány tak, jak se s tím reálně setkáváme u dopravních nehod, ale také tak, aby byly týmy schopny to v časovém úseku zvládnout. Je možné, že některé scénáře jsou více technicky náročné a některé jsou náročnější na vedení zásahu po stránce velení a taktiky. Některé zase mohou být obtížnější ve vztahu k poskytnutí předlékařské pomoci pro figuranta.“

Náročné léto pro hasiče: Požárů bylo více než dopravních nehod

03460540.jpeg

Krajští hasiči mají za sebou nejnáročnější léto za posledních několik let. Oproti loňsku museli například hasit dvojnásobně víc požárů. Víc bylo i nebezpečného hmyzu.

Hasiči nacvičují zásahy na úplně nových vozech, které vypadají, jako by právě sjely z výrobní linky. „Jsou to takzvaně zkušební vozy z automobilky, které se ale nesmí dostat do silničního provozu,“ vysvětluje mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Mistrem ČR ve vyprošťování u dopravních nehod je družstvo HZS Královéhradeckého kraje. Gratulujeme! Bronzová medaile patří domácímu družstvu HZS Pardubického kraje.

Na vyproštění zraněné osoby z vozidla mají hasiči maximálně 20 minut. Informace o soutěži a fotogalerii naleznete na stránkách celého mistrovství.

autor: zen
Spustit audio

Související