ČT uvádí nový dokument o šoa u nás, jak se díval K. H. Borovský na Židy a knižní tipy z Garamondu

31. říjen 2021

Holokaust jako příběh 20. století. Měl Karel Havlíček Borovský rád Židy? A představíme vám judaistickou řadu významného vydavatelství.

Příběhy 20. století: Holokaust

Česká televize uvádí zcela nový osmidílný filmový cyklus s názvem Příběhy 20. století: Holokaust. Dokument Adama Drdy a Viktora Portela neusiluje o to objevit něco zcela nového. Jeho záměrem je především zachytit vzpomínky posledních českých a moravských přeživších. S Adamem Drdou natáčela Terezie Jirásková.

Jak dokument vznikal? A co bylo pro Adama Drdu při natáčení nejsilnější? To si poslechněte v prvním příspěvku Šalomu.

Borovský: Kdo chce být Čechem, musí přestati být Židem

Může být Žid zároveň Čech? Nebo se musí nejprve svého židovství vzdát? V polovině 19. století byly tyto otázky velmi palčivé pro stoupence takzvaného českožidovského hnutí v čele s lékařem a básníkem Siegfriedem Kapperem. Do ostré polemiky s ním v roce 1846 vstoupil novinář, spisovatel a politik Karel Havlíček Borovský. Od jeho narození 31. října uplynulo 200 let. O Havlíčkově postoji k otázce židovské asimilace hovořila Anna Jurečková s historikem Michalem Franklem.

Proč Havlíček Kappera kritizoval? Mohli se Židé podle něho emancipovat? A jak Havlíčkovu postoji rozumět dnes? O tom uslyšíte ve druhém příspěvku.

Co si přečíst

Noci se už prodlužují, a někteří z nás mají více příležitostí strávit večer u lampy četbou. Knihy s židovskou a izraelskou tematikou dlouhodobě vydává nakladatelství Garamond. Daniela Brůhová hovořila s šéfredaktorem Petrem Himmelem.

Čemu se věnuje edice judaik v Garamondu? A jaké autory stojí za to si přečíst?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio