ČSSD vytvoří v královéhradeckém kraji koalici s KDU-ČSL a SNK ED

22. září 2010

ČSSD vytvoří v Královéhradeckém kraji levostředovou koalici s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. ČSSD obsadí post hejtmana svým lídrem Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED, uvedla poslankyně a šéfka krajské ČSSD Hana Orgoníková. Koaliční partneři ČSSD získají také po jednom postu placeného předsedy výboru. Další otázky personálního obsazení a podrobnosti koaliční smlouvy budou všechny tři strany projednávat v pondělí, řekla Orgoníková. Dodala, že koaliční dohodu také ještě bude schvalovat krajský výkonný výbor ČSSD.

Podle Orgoníkové se strany dosud shodly na všech hlavních bodech programu ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převodu krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb.
Podle lidovce Vladimíra Dernera budou naplněny i hlavní cíle KDU-ČSL. Těmi jsou zavedení takzvaných rodinných pasů, výstavba dálnice D 11 a silnice R 35 a udržení sítě zdravotní péče.
Lídr SNK ED Helmut Dohnálek dodal, že v programové oblasti nemá jeho strana s programem socialistů žádné problémy. "Na jednání jsme šli s trochu jinou představou našeho zastoupení ve vedení kraje. Nakonec jsme přijali nabídku ČSSD," řekl Dohnálek.
Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude 12. listopadu.
Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.

Spustit audio